"Булевард България" и LG представят: Геймърите, които да следим

Видеоигрите отдавна не са това, което бяха. Геймингът вече е професионален спорт и много хора по света печелят пари с конзола в ръце. Други играят за забавление или гледат на живо в YouTube любимите си състезатели.

Искате да играете любимата League of Legends със супер картина и висока резолюция или сте спортен фен, падате си по FIFA и NBA 2K и искате свръхкачествена графика? Желаете хубав телевизор, който не само възпроизвежда кино по страхотен начин, а е добър вариант и за гейминг, но не ви се дават много пари? Препоръчваме ви новия LG NANO91.

"Булевард България" и LG ви пренасят в света на геймърите, но тъй като не сме големи специалисти, се обърнахме към опитните в бизнеса.

Компанията TDB Play организира инициативата "Гуд Гейм"*, в която представя 12 от най-популярните геймъри у нас, които да следим:

Владимир Николов

Името ви е познато? Да, това е същият Владо Николов, който години наред извеждаше волейболните национали на игрището с капитанската лента на ръка. Макар да не е от младото поколение геймъри, за него игрите са истинска страст, защото играе, за да печели.

„Трудно играя само за удоволствие. Обичам да печеля, а в спорта невинаги печелиш. Победата е като наркотик, който видеоигрите ми носят“, казва 44-годишният Николов.

Любимите игри на бронзовия медалист от световното в Япония (2006 г.) са Total War: Attila (2015), Heroes III (1999) и World of Warcraft (2004). Първата е играл над 2000 часа от 2015 г. насам.

Петкратният шампион на България има 30-годишен опит с видеоигрите и казва, че е научил много от тях – най-вече, че „проблемът не е да играеш, а е в прекаляването, когато обръщаш повече внимание на аватара си, отколкото на реалния си живот“.

Иван Иванов - MinD_ControL

Един български геймър привлече вниманието през 2017 г., когато с отбора си Team Liquid спечели най-силния турнир за сезона The International в играта Dota 2. Иван Бориславов Иванов, с никнейм MinD_ControL, получи около 2 млн. лв. от наградния фонд.

Иванов е от Варна и започва кариерата си на „про геймър“ през 2014 г. с отбора на Vast Cast. Тогава родителите му казват, че си губи времето, но за MinD_ControL Dota 2 е хоби, работа и начин на живот.

Има редица награди от различни турнири и казва, че ако не беше професионален геймър, не би избрал друга професия и отново щеше да опита да стане такъв.

Габриел Добрев

Добрев е съосновател и изпълнителен директор на компанията Haemimont Games от 1992 г. насам. Именно нейно дело е популярната по света Tzar: The Burden of the Crown, чиято премиера е през януари 2000 г.

Компанията дава началото и на Surviving Mars, която по-късно е доразработена от Abstraction Games и публикувана от Paradox Interactive през 2018 г. Други от популярните заглавия са Тропико 3-5 и Първия Темплар.

Габриел Добрев е човек, който знае много за бизнес възможностите в гейминга. Силната му страна е да събира всичко, което интересува младите, на едно място. Организатор е на фестивала „On! Fest!“ през 2017 г.

Мартин Кадинов

През последните 2 десетилетия Мартин Кадинов се посвещава на развитието на гейминг културата и електронните спортове в България. Той работи за популяризиране на игрите и оборване на митовете за вредите от тях.

През 2003 г. основава български франчайз на световния пионер и лидер в сферата на електронните спортове – ESL, а от 2014 г. е мениджър в компанията за Югоизточна Европа.

През 2020 Мартин създава TDB Play и е управляващ партньор в нея. Той започва кариерата си като професионален състезател по Warcraft 3 и е един от най-добрите в света през 2003-2004 г.

Васил Калинчев – ShadowHex

Васил Калинчев е един вид „гейминг инфлуенсър“, защото е сред най-популярните влогъри, които правят гейминг видеа на български език.

ShadowHex набира популярност с „Пакта” и залага на простата, но успешна формула, която следват повечето членове на групата. Тази формула му позволява да е особено продуктивен и да залива феновете си с клипове: до момента над 2100, пише за него Forbes Bulgaria в края на 2020 г.

Калинчев има общо над 424 хиляди абонати и повече от 300 млн. гледания на клиповете си.

Борислав Славов

Той е композитор на музика за видеоигри от дълги години. В портфолиото му личат известни заглавия като Knights of Honor, Two Worlds II, Worldshift, Gothic 3, Crysis 2, Crysis 3, Warface, RYSE: SON OF ROME.

48-годишният Славов е музикален директор и композитор в екипа на разработчиците на игри Larian Studios, известни с хитовото заглавие Divinity: Original sin 2.

Сред постиженията му е и създаването на музиката за Baldur's Gate 3.

Мая Георгиева

Какво е една видеоигра без добър дизайн? Мая Георгиева е с 10-годишен опит точно в тази сфера. Тя е креативен директор в Creative Assembly от май 2021 г., а преди това 4 г. е била гейм директор в компанията.

Завършила е Софийския университет със специалност програмиране, а след това работи доста години за Crytek.

Изпитва огромна страст към игрите и в момента ръководи креативни екипи, които разработват различни дизайни.

Томислав Михайлов

Михайлов с никнейм flyy е генерален мениджър на отбора Rogue за Европа в играта League of Legends. Той се присъединява към престижния тим през 2018 г.

Томислав е на 31 г. и е родом от Русе. Запалва се по игрите през 2003 г., когато започва да играе Counter-Strike 1.6 в местните интернет-кафенета. По-късно обаче открива страстта си по League of Legends и се "преквалифицира".

Започва кариерата си през 2011 в Team Dignitas EU, преминава през mousesports, Team ROCCAT и други отбори, преди да стигне до Rogue.

Дамян Дамянов

Той е гейм мениджър в Gameloft Bulgaria, създателите на Heroes of the Dark, която излезе през октомври 2021 г. Това е стратегия, в която три фракции – на вампирите, върколаците и хората – водят кървава война за доминация и оцеляване в една тъмна ера.

„Това е изцяло нова Вселена“, казва Дамянов.

Той работи на различни позиции в студиото почти от самото откриване на българското звено преди 17 г. След пет години, прекарани в Англия, се завърна в екипа на Gameloft през 2019 г.

Още геймъри, които да следим:

Борис Аврамов

Димитър Аврамов

Филип Славчев


* Кампанията "Гуд Гейм" е с благотворителна цел - подкрепа и реализация на проекти, даващи достъп до знание. Инициативата, с която започнаха през декември, е съвместна с неправителствената организация „Заедно в час“, чиято мисия е да осигури равен достъп до качествено образование на всяко дете в България и да намали образователното неравенство в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024