"Булгаргаз" иска увеличение на цената на газа с 15% Снимка: © Pixabay

"Булгаргаз" иска цената на природния газ да се увеличи с 15,21% от септември 2020 г. В доклада на енергийния доставчик до КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh - т.е. с 2,84 лв./MWh повече от действащата цена за месец август.

Директорът на компанията Николай Павлов обяснява причините за поскъпването с увеличените цени на европейските газови пазари и промените в средномесечния курс на евро към щатски долари.

Официалното решение ще се обяви от Комисията по енергийно и водно регулиране.

Корекцията обаче няма да даведе до вдигане на цената на парното и топлата вода, тъй като регулаторът предварително вдигна цените за целия отоплителен сезон. С промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия цената на парното вече се променя веднъж годишно. КЕВР вече определи средна цена на природния газ от 31.58 лв./мВтч до 1 юли 2021 г., пише в. "Сега".

Промяната в цените на природния газ идва в ситуация, в която хиляди потребители на топлофикационни услуги в София се оплакаха от необяснимо повишение на сметките за парно и топла вода в период, в който трябваше да им се приспадне част от разходите заради понижената цена на горивото след преговорите с "Газпром".

Основната причина за възникването на проблема, според омбудсмана Диана Ковачева, е, че почти половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система".

Хаос със сметките за парно в София - надценка вместо отстъпка?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022