Снимка: © Getty Images

"Топлофикация София" ще бъде подложена на извънредна проверка от КЕВР заради множество сигнали от потребители, които се оплакват от завишени изравнителни сметки. 

Клиентите на столичната компания, които са очаквали обещаното приспадане на част от разходите заради намалената цена на природния газ, съобщават за символични отстъпки във фактурите си. Нещо повече: някои от тях са задължени да платят значително по-висока цена за изравняването в края на сезона. 

Увеличени са и сметките за парно дори в санирани жилищни сгради, в които вече са предприети мерки за енергийна ефективност. 

Омбудманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до ръководството на КЕВР с настояване за проверка по множеството сигнали за нередности. 

„Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане“, казва Ковачева. Тя посочва, че е предупредила депутатите за този проблем още през юни - "основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

"Няма повече кранчета": Връщат се 201 млн. лв., надплатени за природен газ

"Топлофикация София" е получавала средства от фонда за преференциални цени на тока по старите цени на природния газ, част от които ще трябва да възстанови. 

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. "Топлофикация" получава от "Булгаргаз" за възстановяване общо 59,4 млн. лева. Тази сума включва:

  • 17,2 млн. лв., които столичната Топлофикация, като производител на електрическа енергия, следва да върне във фонд „Сигурност на електроенергийната система.;
  • 9,6 млн. лв. ДДС;
  • 1,8 млн. лихви /платени към газовия доставчик/;

Останалите 30,8 млн. лв., които „Топлофикация София“ ЕАД трябва да възстанови на клиентите си през следващите месеци - едва половината от сумата, която "Булгаргаз" е възстановил на компанията след предоговорените условия с "Газпром".

При критиката от страна на омбудсмана по време на заседанието на Енергийната комисия в НС, председателят на КЕВР Иван Иванов отговаря по следния начин: 

"При старите цени на природния газ, цената на електрическата енергия беше твърде висока, но именно по тази цена Фонд „Сигурност на енергийната система“ заплащаше на топлофикациите преференциалните цени, които са за тази електрическа енергия. При намаляването на цената на природния газ, както се намаляват и съответно сметките, свързани с потребена топлинна енергия, по същия начин се намалява цената на произведената електрическа енергия. При това положение топлофикациите, на които е платено по-висока стойност за произведената електрическа енергия, трябва да възстановят разликата между старата и нова цена на електрическата енергия в този осеммесечен период на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Самото съотношение между средствата, които се връщат на крайните потребители за топлинна енергия, и на Фонд за електрическа енергия те са отразени в нашите доклади и ние сме готови на всеки експерт, или което и да е друго заинтересовано лице да покажем това изчисление. То е напълно прозрачно, защото методиката е абсолютно точна". 

На 17 август "Топлофикация София" обяви, че вече е върнала 10 млн. лв. с прихващане към сметките за юни и още 13,8 млн. лв. - с годишните изравнителни сметки. Остават за възстановяване още 12 798 316 млн. лв., с които ще бъдат прихванати бъдещи сметки на потребителите, съобщава дружеството.

Вторият проблем с изравнителните сметки е в това, че отново са съставени по неразбираем начин за потребителите заради това, че различните топлинни счетоводители са изготвили различни разбивки във фактурите. "Капитал" дава пример с фактури, в които са посочени отделно сумите за възстановяване по изравнителната сметка и по линия на приспадането от новите цени на газа. В други фактури обаче двете стойности са смесени и потребителите остават с впечатлението, че намалението от "Газпром" изобщо не е стигнало до тях. 

Според някои сигнали "не само липсва обещаваното намаление-компенсация, ами и в сравнение с миналогодишната изравнителна увеличението е три пъти". 

Собственици на апартаменти, които са били необитаеми в продължение на месеци, също са получили необяснимо високи сметки при изравняването. 

От "Топлофикация" посочват, че всеки може да направи възражение по изравнителната сметка до 31 август - срок, който изтича след по-малко от седмица. След тази дата вече не може да се правят корекции по сметките. 

Омбудсманът Диана Ковачева обръща внимание, че обещаният от „Топлофикация София“ ЕАД калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – едва на 21 август 2020 г.,  почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

Очаква се КЕВР да започне проверката си през септември и да приключи до 16 октомври. 

22% по-скъпо парно? Борисов заплаши КЕВР със смяна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър