"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София" Снимка: © Булгартрансгаз

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов призова ръководството на "Топлофикация София" и Столична община да разрешат проблема с натрупващите се дългове на дружеството за доставки на природен газ.

Павлов предупреди, че неплатените суми от общинската компания създават заплаха за "Булгаргаз", а оттам и за енергийната сигурност в страната.

"В Европа ако не си платиш авансово природния газ или не осигуриш банкова гаранция, няма да ти го доставят. "Топлофикация" е 30% от портфейла на Булгаргаз. Ние се лишаваме от 30% приход, който няма как да набавим по друг начин. 131 млн. лв. са просрочените задължения на "Топлофикация". Всяка година по това време дългът нараства и към края на годината достига дори до 200 млн. лв. Всички останали дружества си заплащат. Това е сериозна заплаха", каза той в интервю зa bTV.

В четвъртък държавният газов доставчик изпрати писмо на Столична община, с което официално предупреждават за възможно прекратяване на договора с "Топлофикация" София заради просрочените плащания.

Според Павлов - липсата на приходи от този клиент поставя под риск възможността на "Булгаргаз" да се разплаща с компаниите, от които получава горивото.

"Ако то спре към "Булгаргаз", ще спре не само за "Топлофикация", а за абсолютно всички клиенти. Аз не вярвам да се стигне дотам. Ние имаме и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си заплащат съвсем навреме газа. Ние не можем да рискуваме доставките за останалата страна", каза той.

Последният случай, в който "Булгаргаз" е допуснал неплащане на природния газ е бил през 2014 г.

Павлов отказа да се ангажира с окончателна прогноза за цената на газа за ноември 2021 г. - предварителното им заявление беше за поскъпване на горивото с почти 32% до 124,76 лв. / мегаватчас. Той все пак посочи, че българските доставки са с около 34% по-ниски от цените на европейските борси, където е отбелязано годишно поскъпване в близо 24-кратен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023