Снимка: © Булгартрансгаз

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов призова ръководството на "Топлофикация София" и Столична община да разрешат проблема с натрупващите се дългове на дружеството за доставки на природен газ. 

Павлов предупреди, че неплатените суми от общинската компания създават заплаха за "Булгаргаз", а оттам и за енергийната сигурност в страната. 

"В Европа ако не си платиш авансово природния газ или не осигуриш банкова гаранция, няма да ти го доставят. "Топлофикация" е 30% от портфейла на Булгаргаз. Ние се лишаваме от 30% приход, който няма как да набавим по друг начин. 131 млн. лв. са просрочените задължения на "Топлофикация". Всяка година по това време дългът нараства и към края на годината достига дори до 200 млн. лв. Всички останали дружества си заплащат. Това е сериозна заплаха", каза той в интервю зa bTV. 

В четвъртък държавният газов доставчик изпрати писмо на Столична община, с което официално предупреждават за възможно прекратяване на договора с "Топлофикация" София заради просрочените плащания. 

Според Павлов - липсата на приходи от този клиент поставя под риск възможността на "Булгаргаз" да се разплаща с компаниите, от които получава горивото. 

"Ако то спре към "Булгаргаз", ще спре не само за "Топлофикация", а за абсолютно всички клиенти. Аз не вярвам да се стигне дотам. Ние имаме и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си заплащат съвсем навреме газа. Ние не можем да рискуваме доставките за останалата страна", каза той.

Последният случай, в който "Булгаргаз" е допуснал неплащане на природния газ е бил през 2014 г. 

Павлов отказа да се ангажира с окончателна прогноза за цената на газа за ноември 2021 г. - предварителното им заявление беше за поскъпване на горивото с почти 32% до 124,76 лв. / мегаватчас. Той все пак посочи, че българските доставки са с около 34% по-ниски от цените на европейските борси, където е отбелязано годишно поскъпване в близо 24-кратен мащаб. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни