"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София" Снимка: © Булгартрансгаз

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов призова ръководството на "Топлофикация София" и Столична община да разрешат проблема с натрупващите се дългове на дружеството за доставки на природен газ.

Павлов предупреди, че неплатените суми от общинската компания създават заплаха за "Булгаргаз", а оттам и за енергийната сигурност в страната.

"В Европа ако не си платиш авансово природния газ или не осигуриш банкова гаранция, няма да ти го доставят. "Топлофикация" е 30% от портфейла на Булгаргаз. Ние се лишаваме от 30% приход, който няма как да набавим по друг начин. 131 млн. лв. са просрочените задължения на "Топлофикация". Всяка година по това време дългът нараства и към края на годината достига дори до 200 млн. лв. Всички останали дружества си заплащат. Това е сериозна заплаха", каза той в интервю зa bTV.

В четвъртък държавният газов доставчик изпрати писмо на Столична община, с което официално предупреждават за възможно прекратяване на договора с "Топлофикация" София заради просрочените плащания.

Според Павлов - липсата на приходи от този клиент поставя под риск възможността на "Булгаргаз" да се разплаща с компаниите, от които получава горивото.

"Ако то спре към "Булгаргаз", ще спре не само за "Топлофикация", а за абсолютно всички клиенти. Аз не вярвам да се стигне дотам. Ние имаме и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си заплащат съвсем навреме газа. Ние не можем да рискуваме доставките за останалата страна", каза той.

Последният случай, в който "Булгаргаз" е допуснал неплащане на природния газ е бил през 2014 г.

Павлов отказа да се ангажира с окончателна прогноза за цената на газа за ноември 2021 г. - предварителното им заявление беше за поскъпване на горивото с почти 32% до 124,76 лв. / мегаватчас. Той все пак посочи, че българските доставки са с около 34% по-ниски от цените на европейските борси, където е отбелязано годишно поскъпване в близо 24-кратен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024