"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса Снимка: © Getty Images

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" съобщи, че обявява търг за доставки на втечнен газ за България, който да се разтовари на терминала Ревитуса в Гърция. Сроковете са доста кратки - последният момент за предоставяне на оферти е 12 ч на 16 август - тоест по-малко от седмица след обявяването на търга. Офертите ще бъдат валидни до 17 ч. на 18 август, става ясно от публикуваните условия по процедурата.

"Булгаргаз" търси доставка за месеците октомври, ноември и декември, като за последните два месеца от годината търсеното количество е 2 000 000 MWh, а за октомври - 1 500 000 MWh. Възможни са заявки за частични количества. Цените в офертите трябва да са на база холандската борса TTF или тази в САЩ - Henry Hub.

Държавната компания настоява потенциалните участници да обявят в офертите си всички допълнителни разходи извън предлаганата цена за газа, които монаг да възникнат при доставката, в офертите си. "В случай, че такива не са посочени, ще се счита, че всякакви допълнителни разходи, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на Продавача", пише в условията на търга.

Има и още едно условие: В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 г. В случай, че до посочената дата Булгаргаз не осигури слот за регазификация и съхранение на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи задължения за страните.

Обявеният търг идва на фона на това, че "Булгаргаз" разполага с подадена обвързваща оферта от най-големия износител на втечнен природен газ в САЩ - компанията "Cheniere’ - за доставка на 7 танкера LNG газ до март 2023 г. Офертата изтича на 19 август и ако до тази дата няма споразумение, тя става невалидна. Преди ден пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви как от българска страна е поискана двуседмична отсрочка, за да може временната власт да вземе решение. Все още няма официална реакция от американския доставчик. За първия танкер има и договорен слот за разтоварване, но също не е ясно дали той няма да бъде отказан. А и министър Христов каза, че действията за отсрочка се налагат, за да се резервира предварително допълнителен капацитет на терминал за разтоварване.

От няколко дни службното правителство твърди, че на рамковия договор и преговорите, завещани от кабинета "Петков", не може да се разчита, защото предишните управляващи и действащото ръководство на "Булгаргаз" не са договорили слотове за доставка на гръцкия терминал. Въпреки че официалтно властите в Атина обявиха разширяване на капацитета и увериха, че България би имала достъп до такъв.

По-рано днес министърът на транспорта Христо Алексиев обаче разви алтернативна теза на тази на колегата си в служебното правителство Румен Христов. А именно - поисканата отсрочка за произнасяне по американската оферта била, защото в момента "Булгаргаз" не можела да си плати за първия танкер, ако такъв бъде доставен. Тезата е доста по-различна от тази на ресорния министър в енергетиката.

Според публичната информация ако "Булгаргаз" е в ликвидна криза, то това се дължи на огромни задължения на общинското дружество "Топлофикация София" към държавния газов доставчик. Само от началото на 2022 г. те са в размер на 300 млн. лв. Столичното парно е и най-големият клиент на държавната газова компания и задлъжнява все повече и повече всяка година, като винаги се налага "спасителна" намеса от държавата, за да не остане София на студено заради спрян газ. В КЕВР тече проверка по казуса със столичната компания, но до момента резултати не са оповестени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024