"Булгаргаз" предлага близо 60% по-скъп газ през април Снимка: © Getty Images

Държавното дружество „Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%.

Мотивите са, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране одобри искането, цената за един мегаватчас трябва да се увеличи от сегашните 113,73 лева до 179,36 лева без такси и налози.

В края на миналата седмица „Булгаргаз“ съобщи прогнозата си за май, която предвиждаше скок от 39 на сто спрямо сегашните нива.

Окончателно решение за цените на тока и парното за бита регулаторът КЕВР ще вземе на 1 април - когато мораториумът вече ще е изтекъл. Министърът на енергетиката Александър Николов заяви пред bTV в неделя, че не се очаква рязко повишение в цените от следващия месец.

Междувременно бизнесът ще бъде подпомогнат заради високите цени на тока и през април, а след това ще се търси дългосрочен механизъм за справяне със ситуацията. Това стана ясно след среща на представители на работодателските организации с премиера Кирил Петков в понеделник.

Петков допълни, че кабинетът няма да допусне покачване на цените на ключови стоки заради спекула, а поскъпването ще бъде движено единствено от инфлацията.


Цените на олиото растат в цяла Европа, Испания и Италия вече ограничават потребителите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024