Цените на олиото растат в цяла Европа, Испания и Италия вече ограничават потребителите Снимка: © Getty Images

В цяла България този уикенд се извиха дълги опашки пред магазините за олио на промоция. 77-годишен мъж в Бургас почина, след като припадна сред тълпата от хора, втурнали се панически да се презапасяват.

Вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова обвиниха производителите на продукта в спекула и задържане на стока в опит да я продадат на по-високи цени в чужбина заради нарастващото търсене. Обещаха проверки за картелни договорки в сектора, обмисля се и забрана за износ.

Ситуацията в Европа не е много по-различна - търговци в Испания и Италия вече започнаха да предприемат драстични мерки за ограничаване на количеството слънчогледово олио за всеки отделен потребител. Това се случва на фона на продължаващите опасения, че войната в Украйна ще доведе до недостиг на храни и ще предизвика паническо изкупуване.

Около три седмици след началото на руската военна инвазия вече са налице тревожни сигнали за последващото въздействие на войната върху веригите за доставка на храни в ЕС и в международен план, включително за очертаващия се недостиг на слънчоглед.

Заедно Украйна и Русия представляват по-голямата част от световния износ на слънчогледово олио. Само Украйна отговаря за 35-45% от слънчогледовото олио, рафинирано в ЕС.

Според Европейската асоциация за растителни масла Fediol - наличните количества сурово слънчогледово олио в ЕС ще стигнат за още 4 до 6 седмици. След това се очаква недостиг на рафинирано/бутилирано олио на европейския пазар.

Има и алтернативи на слънчогледовото олио като рапично, кокосово, палмово и соево, но целият сектор на растителните масла претърпява рязък скок в цените. Ценовият индекс на тези продукти, измерван от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), достигна рекордно увеличение от 8,5% през последните дни.

Опаковките са друг проблем при заместването на слънчогледовото олио, тъй като индустрията обикновено подготвя и отпечатва етикетите на хранителните си продукти веднъж годишно, а всяка последваща промяна трябва да бъде направена своевременно, пише Euractiv.

В някои страни вече има заявки към компетентните органи за използване на алтернативни видове олио, без да се налага да се променят етикетите, казва пред италианския вестник Sole24ore Наташа Линхарт от Atlante – компания от Болоня, която снабдява вериги супермаркети като Walmart и Sainsbury's.

Всичко това вече засяга потребителите в Европа и принуди няколко известни испански супермаркета да ограничат до 5 литра количеството слънчогледово олио, което може да бъде закупено от един потребител, съобщава Euractiv.

Според TheOlivePress.es - става въпрос за максимум три бутилки от по 1 литър или за една 5-литрова бутилка за човек на ден.

Информацията е била потвърдена от Европейската комисия по време на закритата експертна среща за кризата с продоволствената сигурност на 9 март, твърдят източници на изданието. От ЕК са настояли да не се предприемат подобни действия, тъй като ще „изпратят сигнал“ към хората, че има недостиг, а това ще доведе до паника и опити за презапасяване.

Ситуацията дори се сравнява с масовото купуване на тоалетна хартия в ранните етапи на Covid-пандемията.

Поради изчерпване на запасите в Италия, някои национални търговци като Coop, Eurospin, Famila и Mega съобщават, че са започнали да ограничават количествата олио в регионите Лигурия, Тоскана и Венето.

Така например супермаркетите в Тревизо и Белуно, два от градовете в област Венето, лимитират покупката на олио от семена до максимум две бутилки на клиент на ден, тъй като вече се наблюдават признаци на паническо запасяване.

В някои супермаркети в Тоскана един клиент може да си купи само една бутилка слънчогледово олио от 1 литър и максимум две бутилки царевично олио.

EFE Agro пише, че испанските производители на олио не виждат причина за „непосредствена загриженост“. "В краткосрочен план не би трябвало да има проблем с недостига", казва генералният директор на Националната асоциация на рафинериите и бутилиращите предприятия за хранителни масла (Anierac) - Примитиво Фернандес.

Според италианския му колега Карло Тампиери, председател на Националната асоциация на производителите на олио от семена (Assitol), смущенията на пазара вече са провалили плановете на индустрията в краткосрочна и средносрочна перспектива. Дори и войната да бъде прекратена през следващите няколко дни, връщането към нормалния ритъм ще бъде трудно, казва той.

Фернандес признава, че ако конфликтът продължи, ще се наложи да се търсят други източници за внос на продукта, тъй като Украйна и Русия са "двете най-важни страни производителки на слънчогледово олио в света". Сред потенциалните алтернативи са Аржентина и Южна Африка. Те са набелязани не само от Испания, а се смятат за част от бъдещия пазар в цяла Европа.

Фернандес казва, че маслиновото, рапичното или царевичното олио могат да играят ролята на заместители, но е нужно да се насърчи отглеждането на слънчоглед и други маслодайни култури в Европа.

Този призив беше подкрепен от френското председателство на Съвета на ЕС и от няколко министри на земеделието от съюза.

Българският министър на финансите Асен Василев каза пред БНР в неделя, че България има запаси от слънчогледово семе за производство на олио за още 4 г.

"Моля всички граждани да сте сигурни, че българското правителство следи много внимателно възможността дали тези продукти (б.а. - олио, брашно, ориз) ги има", каза премиерът Кирил Петков на брифинг в понеделник. "Не се поддавайте на паника, не се поддавайте на Facebook. Няма да свършат тези продукти. Цените се качват, но те трябва да се качват на база на инфлацията, а не с няколко пъти. Избягвайте паниката, за да не даваме възможност на спекулантите".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-големият производител на чорапи в България напуска страната

Над 500 служители в Русе ще бъдат освободени в следващите месеци

17:14 - 27.03.2023

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023