Асен Василев за цените на олиото: "Медийна истерия, повтаря се същото като при горивата" Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

„За олиото имаме 4 години запаси от слънчогледово семе. Всичко, което се случва с цените, са медийни истерии“. Това смята финансовият министър и вицепремиер Асен Василев за огромните опашки за олио в цялата страна, които доведоха дори до смъртен случай на 77-годишен мъж в Бургас.

Според Василев сега се повтаря моделът с горивата – в социалните мрежи се пускат снимки от малки магазини с високи цени, а всъщност цената в по-големите хипермаркети е нормална.

Преди дни премиерът Кирил Петков обвини младежкото движение на ГЕРБ в спонсориране на снимки от бензиностанции с високи цени на горивото, което доведе до паника и дълги опашки за презапасяване, въпреки че дефицит няма.

„Ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията за случващото се около олиото. Ако тя не се задейства бързо, ще мислим дали този състав на КЗК е най-удачният", заяви министърът в интервю за БНР в неделя.

КЗП е направила 350 проверки за олиото, ще наказва търговци

Асен Василев добави, че в управляващата коалиция няма постигнато съгласие за спиране на износа на зърно, тъй като в момента България има „два пъти повече зърно, отколкото ни трябва до 2023 г., за да подсигурим хляб, брашно, фуражи“.

„Налагането на забрана не е добър вариант за България, защото има повече зърно от необходимото и е добре да има износ. Ние прилагаме много по-меко решение - закупуване на зърно за държавата“, каза той.

По-рано, в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че управляващите обмислят извънредни мерки заради спекулата с ключови стоки покрай войната в Украйна. "На последната среща на министрите на земеделието в ЕС предупредихме, че България е готова да задейства чл. 36 ог договора с ЕС, който позволява на страните членки да спрат износа при формсмажорни ситуации като война и пандемия", каза тя.

Според нея в момента няма дефицит на стоки и спекулатата ще се нормализира по пазарен път, но въпреки това „държавата трябва да реагира“.

Преди дни Нинова и Василев обвиниха производителите на слънчогледово олио в спекула и заявиха, че започват проверки заради съмнения за картелни договорки в сектора.


Василев и Нинова видяха спекула с цените на олиото: "Няма да позволим да изнудват хората в момент на криза"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024