КЗП е направила 350 проверки за олиото, ще наказва търговци Снимка: © bTV

Комисията за защита на потребителите е извършила над 350 проверки в търговската мрежа през последните дни и е установила, че преработвателите и дистрибуторите спират редовните доставки на олио, заявени предварително към магазините.

Това заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов пред bTV и допълни, че всички търговци, които поемат ангажимент за предоставяне на определени количества на определена цена, но не го спазят, ще бъдат санкционирани.

Маргаритов говори ден след като 77-годишен мъж в Бургас припадна и почина, докато чакаше на дълга опашка в „Кауфланд“ за олио на промоция – под 3 лева за литър. В големите градове в цялата страна се извиха огромни тълпи от хора, запасяващи се с големи количества олио.

Преди дни министърът на икономиката Корнелия Нинова и министърът на финансите Асен Василев обвиниха производителите в спекула и заявиха, че започват проверки заради съмнения за картелни договорки в сектора.

Василев и Нинова видяха спекула с цените на олиото: "Няма да позволим да изнудват хората в момент на криза"

„Нашата комисия от няколко дни прави проверки да се установи дали търговците продават тази стока на цени, които предварително са обявили за потребителите“, каза Маргаритов. „Вчерашната ситуация беше реализация на един такъв тип кампания – хората разбират, че ще има продажба на ниска цена и предприемат действия да си закупят продукта на промоция. В хода на нашите проверки – 350 в последните няколко дни, установихме, че липсват количества в търговската мрежа. Основната причина е, че се спират регулярните доставки, заявени предварително. Доставчикът би могъл да бъде самият преработвател, както е в големите обекти, може и да е дистрибутор“.

„Отчитаме доставките като количества – ако са тиражирани стотици хиляди рекламни брошури в голям град, а липсват количества в съответния магазин, това е нелоялна практика. Ние ще продължим да глобяваме и онези, които целят да привличат клиенти в своите магазини, без да го правят на цената, на която са обещали“, каза председателят на КЗП.

Маргаритов даде пример, че през изминалата седмица в друга верига търговците обявили пред потребителите, че няма да продават стока от рекламната брошура, защото я нямат налична.

„Доставчикът не си е изпълнил ангажимента да зареди необходимите количества. Както каза Нинова, ще следва уведомяване на КЗК, трябва да е разследват лицата, които създават изкуствено напрежение. Те трябва да бъдат наказани“, каза Маргаритов, но допълни, че в момента не е незаконно да се задържа стока.

Нинова и Василев обвиниха производителите на олио, че държат стоката си в очакване да я изнесат в чужбина на по-високи цени заради огромното търсене в Европа, предизвикано от войната в Украйна. Те заявиха, че държавата може да забрани износа.

„Като потребители, ние трябва да запазим потребителско хладнокръвие“, дава съвет Маргаритов. „Ако се запасяваме с продукти на промоция в големи количества, не е сигурно, че пазаруваме разумно. Няма дефицити на продукти, доказано е“.

„Тази сутрин обиколих 5-6 магазина, има достатъчно олио на цена, която е по-ниска спрямо тази от последните дни. Същото се случи с горивата - след суматохата извършихме над 200 проверки в цялата страна и установихме, че цените са се върнали, както бяха преди. Доказано е, че няма дефицит, да не бързаме да се презапасяваме“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024