Снимка: © bTV

Комисията за защита на потребителите е извършила над 350 проверки в търговската мрежа през последните дни и е установила, че преработвателите и дистрибуторите спират редовните доставки на олио, заявени предварително към магазините.

Това заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов пред bTV и допълни, че всички търговци, които поемат ангажимент за предоставяне на определени количества на определена цена, но не го спазят, ще бъдат санкционирани.

Маргаритов говори ден след като 77-годишен мъж в Бургас припадна и почина, докато чакаше на дълга опашка в „Кауфланд“ за олио на промоция – под 3 лева за литър. В големите градове в цялата страна се извиха огромни тълпи от хора, запасяващи се с големи количества олио.

Преди дни министърът на икономиката Корнелия Нинова и министърът на финансите Асен Василев обвиниха производителите в спекула и заявиха, че започват проверки заради съмнения за картелни договорки в сектора.

Василев и Нинова видяха спекула с цените на олиото: "Няма да позволим да изнудват хората в момент на криза"

„Нашата комисия от няколко дни прави проверки да се установи дали търговците продават тази стока на цени, които предварително са обявили за потребителите“, каза Маргаритов. „Вчерашната ситуация беше реализация на един такъв тип кампания – хората разбират, че ще има продажба на ниска цена и предприемат действия да си закупят продукта на промоция. В хода на нашите проверки – 350 в последните няколко дни, установихме, че липсват количества в търговската мрежа. Основната причина е, че се спират регулярните доставки, заявени предварително. Доставчикът би могъл да бъде самият преработвател, както е в големите обекти, може и да е дистрибутор“.

„Отчитаме доставките като количества – ако са тиражирани стотици хиляди рекламни брошури в голям град, а липсват количества в съответния магазин, това е нелоялна практика. Ние ще продължим да глобяваме и онези, които целят да привличат клиенти в своите магазини, без да го правят на цената, на която са обещали“, каза председателят на КЗП.

Маргаритов даде пример, че през изминалата седмица в друга верига търговците обявили пред потребителите, че няма да продават стока от рекламната брошура, защото я нямат налична.

„Доставчикът не си е изпълнил ангажимента да зареди необходимите количества. Както каза Нинова, ще следва уведомяване на КЗК, трябва да е разследват лицата, които създават изкуствено напрежение. Те трябва да бъдат наказани“, каза Маргаритов, но допълни, че в момента не е незаконно да се задържа стока.

Нинова и Василев обвиниха производителите на олио, че държат стоката си в очакване да я изнесат в чужбина на по-високи цени заради огромното търсене в Европа, предизвикано от войната в Украйна. Те заявиха, че държавата може да забрани износа.

„Като потребители, ние трябва да запазим потребителско хладнокръвие“, дава съвет Маргаритов. „Ако се запасяваме с продукти на промоция в големи количества, не е сигурно, че пазаруваме разумно. Няма дефицити на продукти, доказано е“.

„Тази сутрин обиколих 5-6 магазина, има достатъчно олио на цена, която е по-ниска спрямо тази от последните дни. Същото се случи с горивата - след суматохата извършихме над 200 проверки в цялата страна и установихме, че цените са се върнали, както бяха преди. Доказано е, че няма дефицит, да не бързаме да се презапасяваме“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода