"Булгаргаз" предоговаря договора с "Боташ", поискани са по-ниски цени

Българското държавно дружество "Булгаргаз" вече е поискало предоговаряне на клаузите по 13-годишното споразумение с турската компания "Боташ" заради крайно неизгодните условия за България, заложени в него. Това стана ясно от изслушване по темата на служебния енергиен министър Владимир Малинов в парламента.

Малинов обясни, че предложението е било изпратено преди седмица заедно с проект на допълнително споразумение.

"В момента, в който имаме отговор от преговорния екип от страна на "Боташ", ще ви информираме," каза Малинов пред депутатите, но не даде повече подробности, тъй като преговорите с турската компания продължават.

В предложението са заложени няколко нови условия:

  • оптимизация на резервирания капацитет (за доставка на втечнен газ)
  • намаляване на довогорените цени за използването на турската газова инфраструктура
  • разделяне на цените на постоянни и променливи
  • предвиждане на възможност за едностранно прекратяване на споразумението от "Булгаргаз"
  • възможност за прехвърляне на правата на трети страни

Министърът обясни и защо се е стигнало дотук: провалили са се и двата опита за продажба на капацитета на "Булгаргаз" на терминали в Турция. Те бяха за отстъпване на правата за доставки в Турция и извършване на услуга по доставка у нас от "Булгаргаз".

Първият търг е бил през май, в него интерес са проявили шест компании, но нито една не е подала оферта. След намаляване на цената с 30% през юни е открит втори търг, в който участват четири дружества, но и те не подават обвързващи оферти.

След директни преговори този месец към момента в "Булгаргаз" има постъпили писма от 5 компании, каза Малинов

През април предишното Народното събрание задължи правителството да влезе в преговори с "Боташ", след като стана ясно българската страна плаща за разтоварване на потенциални количества природен газ, каквито не може да внесе заради ограниченията на турските терминали.

Само разликата между цената за капацитет и реалния възможен внос се оценява на над 1 млрд. лева за целия срок на договора.

Преговорите се водят от Малинов, който е пряк участник в схемата с "Боташ" - когато договорът е подписан, той е изпълнителен директор на държавното дружество "Булгартрансгаз".

Договорът с "Боташ" е подписан в началото на 2023 г. със срок 13 години. Тогава на власт е служебното правителство с премиер Гълъб Донев и министър на енергетиката Росен Христов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024