ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган вече дължи 40 млн. лв. на "Булгаргаз" Снимка: © Wikipedia

ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е Ахмед Доган, вече дължи 40 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз".

Дълговете на централата са се увеличили с 15 милиона лева за малко повече от една година - до декември 2021 г. неплатените сметки бяха за около 24-25 млн. лв. Това ги прави един от най-големите длъжници на "Булгаргаз" след "Топлофикация София".

"Предприехме нова политика за събирания на вземанията. Има длъжници, които съдим като ТЕЦ "Варна" и други малки компании. Защитаваме финансовите си интереси и когато видим, че няма никаква стъпка за погасяване на задълженията, предприемаме мерки", каза Златева, която посочи и сумата от 40 млн. лв.

През декември 2021 г. "Булгаргаз" се принуди да спре снабдяването с гориво на ТЕЦ "Варна" и да поиска запор на сметки заради натрупаните задължения.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев коментира, че ситуацията създава впечатлението, че централата на Доган "има специален статут в българската енергетика".

"Властелинът на студения резерв ТЕЦ "Варна" е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата. Днес отправям парламентарен въпрос към министъра за задълженията на ТЕЦ-а и предприетите мерки милионите да бъдат платени", казва Мирчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024