"Булгаргаз" заплаши да запорира сметки на "Топлофикация София" Снимка: © Булевард България

Сметките на „Топлофикация София“ могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към „Булгаргаз“, заяви пред изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

„Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции“, каза той в интервю за „Хоризонт“ по БНР.

На 15 юли „Булгаргаз“ заведе дело срещу „Топлофикация София“ за близо 71 милиона лева. „Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай „Булгаргаз“ ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията“, каза Николай Павлов.

Според него поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостиг на суровината на международните пазари. Окончателното решение на енергийния регулатор за процента поскъпване на газа за септември ще стане ясно следобед.

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров – ден след като депутатите от Комисията по енергетика поставиха под съмнение дейността на дружеството.

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров пред bTV.

Вчера народните представители дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи, като се вземе предвид, че в последните години не е предприела мерки за подобряване на инсталациите и не отговаря на европейските еко норми.

От Комисията по енергетика алармираха, че най-голямата топлофикация у нас може да бъде затворена заради нарушаване на екологичните изисквания. Те заявиха, че дружеството от един месец работи без валидно комплексно разрешително – документ, който дава гаранции, че се спазват нормите за опазване на околната среда.

Мая Манолова от ИБГНИ дори заяви, че почти един милион души може да останат без топла вода и парно заради бездействието на Столичния общински съвет. Тя твърди, че КЕВР ще повиши цената на парното и от 1 януари то ще е с 20% по-скъпо.

Според инж. Александров – дружеството не е с отнето разрешително за работа. То било обновено и в него били променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. „Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, твърди директорът.

Все пак нивата не отговарят на последните европейски изисквания, въведени през 2018 г. От „Топлофикация“ са подали искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси, докато се въведат необходимите инсталации.

Във вторник служебният екоминистър Асен Личев заяви, че не са предприети никакви инвестиции от три години насам. Александров отговори пред bTV, че се работи по нови планове за „кардинална промяна“ в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да се осигури зелена енергия „за следващите 50 години“. „В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, заяви директорът.

Дотогава обаче „Топлофикация“ може да докара на България наказателна процедура от Брюксел, която включва начална глоба от 1,2 млн. лв. плюс още по 50 хиляди лева за всеки ден, в който нарушенията на еко изискванията продължават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024