"Булгаргаз" заплаши да запорира сметки на "Топлофикация София" Снимка: © Булевард България

Сметките на „Топлофикация София“ могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към „Булгаргаз“, заяви пред изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

„Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции“, каза той в интервю за „Хоризонт“ по БНР.

На 15 юли „Булгаргаз“ заведе дело срещу „Топлофикация София“ за близо 71 милиона лева. „Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай „Булгаргаз“ ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията“, каза Николай Павлов.

Според него поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостиг на суровината на международните пазари. Окончателното решение на енергийния регулатор за процента поскъпване на газа за септември ще стане ясно следобед.

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров – ден след като депутатите от Комисията по енергетика поставиха под съмнение дейността на дружеството.

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров пред bTV.

Вчера народните представители дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи, като се вземе предвид, че в последните години не е предприела мерки за подобряване на инсталациите и не отговаря на европейските еко норми.

От Комисията по енергетика алармираха, че най-голямата топлофикация у нас може да бъде затворена заради нарушаване на екологичните изисквания. Те заявиха, че дружеството от един месец работи без валидно комплексно разрешително – документ, който дава гаранции, че се спазват нормите за опазване на околната среда.

Мая Манолова от ИБГНИ дори заяви, че почти един милион души може да останат без топла вода и парно заради бездействието на Столичния общински съвет. Тя твърди, че КЕВР ще повиши цената на парното и от 1 януари то ще е с 20% по-скъпо.

Според инж. Александров – дружеството не е с отнето разрешително за работа. То било обновено и в него били променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. „Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, твърди директорът.

Все пак нивата не отговарят на последните европейски изисквания, въведени през 2018 г. От „Топлофикация“ са подали искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси, докато се въведат необходимите инсталации.

Във вторник служебният екоминистър Асен Личев заяви, че не са предприети никакви инвестиции от три години насам. Александров отговори пред bTV, че се работи по нови планове за „кардинална промяна“ в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да се осигури зелена енергия „за следващите 50 години“. „В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, заяви директорът.

Дотогава обаче „Топлофикация“ може да докара на България наказателна процедура от Брюксел, която включва начална глоба от 1,2 млн. лв. плюс още по 50 хиляди лева за всеки ден, в който нарушенията на еко изискванията продължават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023