Бунт при речта на Радев: Парламентът не трябва да е обслужващ персонал на премиера

Драма в новата пленарна зала още в първия ден след завръщането на депутатите - народните представители от управляващата партия ГЕРБ напуснаха, когато президентът Румен Радев се насочи към трибуната, за да изнесе реч към тях и българския народ. Своеобразният бунт ядоса държавния глава, който каза: "Бягството няма да ви спаси от позора".

В речта си към останалите депутати той призова за оставка на правителството на Бойко Борисов, каза, че народните представители не трябва да бъдат "обслужващ персонал" на изпълнителната власт и се обяви срещу евентуален служебен кабинет в рамките на сегашното правителство.

"Както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми", каза Радев след напускането на депутатите от ГЕРБ. "Искам да ви поздравя с новата зала и да пожелая тя да бъде свидетел на мъдри решения в полза на българския народ. Обръщам се към вас, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи, именно НС е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България".

На живо: Опит за пробив на полицейския кордон, служителите на реда отвръщат с лютив спрей

"Точно преди година, от тази трибуна, се обърнах към Народно събрание. Очертах проблемите – корупцията, неефективното управление, концентрацията на властта и общ ресурс в тесен кръг от хора, демографската криза, западането на здравеопазването и образованието до срив на институциите. Посочих пътища към решения - засилването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт, укрепване на пряката демокрация, въвеждане на финансовата централиязация, подобряване на бизнес средата. Призовах парламента към действия за постигане на тези важни за обществото цели", сподели президентът.

"Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича. Така, както изтичат навън младите българи. Призовах парламентът да концентрира усилията си върху важните за бъдещето на страната решения. Предупредих, че ако това не се случи, или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще промени статуквото. Днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бедещето хора, дойде за оставки", каза Радев.

"Ако народното събрание бе упражнявало по-силен, пълноценен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, олигарси, пълни шкафчета и пълни с хора улици. Сега нямаше НС да бъде с такова намалено доверие и щеше да влияе много по-конструктивно по време на обществените процеси. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала не се осмели да задеде поне един въпрос при доклада на главния прокурор", съобщи президентът.

"След два месеца на нестихващи протести в страната, на тежка дискредитация на България в световните медии, мисля, че всичко е казано. Диагнозата на такова управление е оставка. Очаквам българският парламент повеме да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя. Това само продължава агонията и подклажда гнева на хората", добави той.

Поддръжници на "Възраждане" от Варна търсят провокации на протеста

По думите му - липсата на морал в управлението, подриването на устоите в държавността и корупцията изкараха хората на улицата. "Българите ясно заявиха своята воля и искането на незабавни оставки. Оставки на правителството и на главния прокурор, честни избори и много доверие. Тези оставки са неизбежни. Хората преодоляха страха и настояват за своето право да живеят в нормална правова държава – желание, което е несъвместимо с правителството".

"Когато тези оставки станат факт, експертен кабинет няма да бъде нищо повече от марионетка на сегашната власт. Това ще бъде единственият начин НС да излезе с достойнство от тази кризисна ситуация. Парламентът следва да бъде най-уважаваната институция в държавата. Ако не искате да чуете мен, то трябва поне да чуете вашите избиратели. Да не гласувата експертно и каквото и да е друго правителство в мандата на това Народно събрание. Както и да не гласувате предлаганите промени в избирателния закон. Ако претендираме , че семе демократична държава, не можем да решаваме политически въпроси с полицейски методи. Те се решават с политически средства. Когато доверието е изчерпано, е ясно, че следва оставка", каза той.

"Трябва да има дебати и за промени в конституцията, и за ефективни, отчетни и прозрачни институции, работещи за гражданите. Тези дебати и бъдещите решения трябва да се вземат от следващото правителство с необходимия кредит на доверие. Акумулирана е огромна обществена енергия за промяна. В България се роди силно гражданско общество, което ще търси решения за европейско бъдеще на България, което ще изисква морал в политиката и ще е срещу всеки управляващ, дръзнал да се противопостави на това", добави Радев.

ГЕРБ очаква да събере 120 подписа за новата си конституция

Той призова протестиращите и полицията да не допускат насилие. "Не можем да си позволим в този критичен момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени. Следва парламентът да предотврати въвличането на страната в хаос. Като изразители на волята на народа ви призовавам да преследвате волята на народа за незабавна и безусловна оставка на правителството", каза Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024