Всички французи над 65-годишна възраст ще трябва да се имунизират с b, за да могат да удължат валидността на своя Covid-сертификат.

Франция се намира на прага на пета пандемична вълна, но държавата няма да прибягва към крайни ограничителни мерки като локдаун или вечерен час, както правеше преди масовото разпространение на ваксините.

Това обяви президентът Еманюел Макрон в обръщение към нацията, девето поред от началото на здравната криза досега.

Само няколко часа след анонса на Макрон - над 100 000 регистрации за имунизиране с бустерна доза са направени през сайта за медицински услуги Doctolib.

75% от населението на Франция, или 51 млн. души, вече са ваксинирани с поне една доза, което подрежда държавата сред най-добре подготвените за евентуална нова вълна на заболяването. Сигнали за нарастване на разпространението на вируса вече се забелязват.

Средният брой на новите дневни случаи е малко над 7200, но смъртността остава на ниско ниво (средно около 40 починали на ден през последната седмица). Повишава се с 20% броят на хоспитализациите и настаняването на пациенти в интензивни отделения.

Сега Макрон обърна призива си към възрастното население на страната.

"Не сме приключили с епидемията", каза той, като посочи, че хората ще продължават да живеят с вируса.

Въпреки че Франция се намира в по-благоприятна ситуация в сравнение с началото на пандемията, данните за повишаване на заболеваемостта налагат превантивни мерки.

Хората над 65-годишна възраст, които са получили втората си ваксинационна доза преди повече от 7 месеца, ще трябва да се реимунизират, за да подновят Covid-сертификатите си.

По данни на Le Parisien - в момента 3 млн. възрастни граждани вече са получили бустерна ваксинация. Това е близо 70% от хората, които попадат в групата на засегнатите от новата мярка (с имунизация в най-ранните месеци на 2021 г.), и са 21% от цялото население над 65 г.

Засега не се предвижда изискване за трета доза за всички възрастови групи, както беше направено в Израел.

Графика: Новите случаи във Франция и България спрямо 1 млн. от населението и процентът на извънредната смъртност (на годишна база) в двете страни от началото на пандемията досега.

От началото на декември ще започне и кампания за бустерно ваксиниране на всички французи между 50 и 64-годишна възраст. Сред 13-те милиона души от тази група - 1,7 млн. са завършили имунизационния си курс преди повече от шест месеца, т.е. ще могат да се възползват от възможността за поставяне на трета доза.

6,6 млн. граждани на Франция, които имат право да се ваксинират, все още не са получили нито една доза. Макрон се обърна към тях с призив да не се колебаят, "за да можем да живеем нормално".

Имунизацията не отменя препоръките за спазване на противоепидемичните мерки като дистанция и дезинфекция. От понеделник учениците в основните училища ще трябва да носят маски задължително.

Контролът по спазването на правилата в барове, ресторанти и други обществени места ще бъде засилен. Управителите на заведения ще бъдат призовани да проверяват по-стриктно за валидността на Covid-сертификатите на своите клиенти.


Нови данни от Израел: Ефикасността на третата доза срещу Covid-19 е над 90%

Австрия изпреварващо въведе нови мерки за неваксинираните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024