Австрия изпреварващо въведе нови мерки за неваксинираните Снимка: © Getty Images

Австрия обяви налагането на нови ограничителни мерки срещу неваксинираните хора заради значителното увеличение на новите случаи на Covid-19 в страната.

9943 души са дали положителни проби в петък, като 31 пациенти с коронавирусна инфекция са починали (за сравнение: българската статистика за 5 ноември показваше 4732 новозаболели и 185 починали болни хора). Броят е притеснителен за Австрия, защото поставя рекорд по новозаразени - за последно през ноември 2020 г. са установени над 9500 нови случаи.

От понеделник, 8 ноември, влиза в сила правилото за 2G (geimpft, genesen) - само ваксинираните и преболедувалите ще имат достъп до ресторанти, хотели, културни мероприятия или обекти, предполагащи обслужване в близък контакт като фризьорски и козметични салони.

"Всичко това служи за мотивация. Силна мотивация да убедим хората да отидат и да се ваксинират", казва австрийският канцлер Александер Шаленберг пред медиите след решението.

Новите мерки съответстват на вече представения план за действие в няколко фази, според който мярката за 2G трябваше да влезе в сила при достигането на заетост от 500 легла за интензивно лечение на Covid-пациенти. В момента тежко болните хора в австрийски лечебни заведения са 356, но според прогнозите тази бариера ще бъде премината в средата на ноември. Още 1475 пациенти са хоспитализирани с Covid извън реанимациите, съобщава Der Standard.

От понеделник ще започне да действа преходен период, който донякъде се доближава до мярката, която беше въведена и в България - малко по-либерален режим за хората, които сега си поставят 1-ва доза от ваксините.

До 6 декември частично имунизираните граждани ще могат да влизат в ресторанти и хотели, ако разполагат и с актуален отрицателен PCR-тест.

След тази дата вече ще се допускат само хората, преминали през пълен имунизационен курс, и преболедувалите.

Валидността на Covid-сертификата за ваксинирани също ще бъде променена.

Вместо 12 месеца след втората ваксинация той ще важи за 9 месеца - след това австрийците трябва да си поставят бустерна ваксина, за да подновят документа си.

Хората, които са получили еднодозовия препарат на Janssen, ще трябва да докажат, че са се реимунизирали след 3 януари 2022.

66% от австрийците са ваксинирани поне веднъж срещу коронавирусна инфекция. Гражданите с поставена бустерна доза са малко над 4%.

Въвежда се и по-строг режим за признаване на тестовете за Covid-19. Изследванията за антитела няма да се приемат за доказателство за преболедуване или ваксиниране.

Властите в цялата страна са се договорили и за увеличаване на достъпа до PCR-тестовете, така че бързите антигенни изследвания да се заменят в най-скоро време.

Взето е решение и за въвеждането на задължително носене на маски с висок защитен стандарт FFP2 за всички хора, които посещават търговски обекти.

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024