Снимка: © Getty Images

Австрия предупреди за въвеждане на по-строга петстепенна система на ограничения заради Covid-пандемията.

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова по-сериозни ще станат мерките спрямо гражданите, които все още не са се ваксинирали и не са с естествен имунитет от преболедуване. 

В момента в страната има 220 заети интензивни легла за Covid-пациенти, което е близо 11% от капацитета на здравната система (за сравнение - в България този показател е 595 към 23 октомври). 

При достигането до нивото от 200 тежко болни, държавата изиска от всички граждани да носят само маски с висока защита FFP2 в супермаркети, хранителни магазини, аптеки и обществения транспорт.

В останалите търговски обекти това правило важи само за хората, които още не са имунизирани или преболедували Covid-19, докато останалите могат да не слагат маска на носа и устата си. Виена е изключението - в столицата всички ползват маски FFP2.  

Вторият етап от ограничителните мерки ще се включи при достигането на заетост от 300 заети легла за интензивно лечение на Covid-пациенти, което според ORF вероятно ще се случи скоро. 

При тази ситуация нощните заведения ще трябва да спрат достъпа на неваксинирани хора, като въведат правилото за 2G - (geimpft / genesen - ваксиниран или преболедувал). Това ще важи и за масови публични събирания без предварително запазвани места, които се посещават от повече от 500 души. 

Антигенните тестове, които се продават за домашно ползване, вече няма да се признават като свидетелство за вход на места, които допускат хора и с отрицателен резултат за Covid. 

Ако епидемията продължи да се разпространява до степен, в която има повече от 400 души на интензивно лечение, тогава влиза в сила третата степен на противоепидемичните мерки. 

При нея резултатите от антигенните тестове изобщо няма да бъдат признавани като валидни документи за достъп на неваксинирани граждани до обществени места. Свободното посещаване на ресторанти и заведения ще е възможно само за ваксинирани, преболедували и хора с актуален отрицателен PCR-тест.

Крайните фази на плана ще се въведат, ако тежко болните хора от Covid-19 заемат 500 или 600 интензивни легла. 

Предпоследното ниво на ограничения предвижда спиране на достъпа на неваксинирани хора в заведенията и търговските обекти, в които дотогава е можело да влизат с отрицателен PCR-тест, вкл. културни мероприятия, спортни събития и др. 

Над 600 заети места за интензивно лечение означават радикални мерки: неваксинираните ще бъдат подложени под своеобразен локдаун, при който ще могат да излизат от домовете си за работа, медицински причини, покупки на храна или други уважителни причини. 

Канцлерът на Австрия Александер Шаленберг коментира, че планът е насочен към стимулиране на онези хора, които "все още се колебаят и отлагат" поставянето на ваксина. 

Той отхвърля възможността за връщане на локдауна за всички граждани, които вече са се ваксинирали или са преболедували. 

В последната седмица Австрия е с 228,5 нови случая на 100 000 души население, със средно дневно ниво малко под 3000. Смърността от Covid-19 в страната обаче е много по-ниска от всички останали епидемични вълни. На 22 октомври са отчетени 13 починали пациенти, като средното седмично ниво е 12 смъртни случая на ден. 

65,4% от населението на Австрия е с поне една доза от ваксините, а напълно имунизирани са 62,4%.


И Сърбия въвежда задължителни Covid-сертификати: "Ситуацията е катастрофална"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет