Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Австрия предупреди за въвеждане на по-строга петстепенна система на ограничения заради Covid-пандемията.

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова по-сериозни ще станат мерките спрямо гражданите, които все още не са се ваксинирали и не са с естествен имунитет от преболедуване.

В момента в страната има 220 заети интензивни легла за Covid-пациенти, което е близо 11% от капацитета на здравната система (за сравнение - в България този показател е 595 към 23 октомври).

При достигането до нивото от 200 тежко болни, държавата изиска от всички граждани да носят само маски с висока защита FFP2 в супермаркети, хранителни магазини, аптеки и обществения транспорт.

В останалите търговски обекти това правило важи само за хората, които още не са имунизирани или преболедували Covid-19, докато останалите могат да не слагат маска на носа и устата си. Виена е изключението - в столицата всички ползват маски FFP2.

Вторият етап от ограничителните мерки ще се включи при достигането на заетост от 300 заети легла за интензивно лечение на Covid-пациенти, което според ORF вероятно ще се случи скоро.

При тази ситуация нощните заведения ще трябва да спрат достъпа на неваксинирани хора, като въведат правилото за 2G - (geimpft / genesen - ваксиниран или преболедувал). Това ще важи и за масови публични събирания без предварително запазвани места, които се посещават от повече от 500 души.

Антигенните тестове, които се продават за домашно ползване, вече няма да се признават като свидетелство за вход на места, които допускат хора и с отрицателен резултат за Covid.

Ако епидемията продължи да се разпространява до степен, в която има повече от 400 души на интензивно лечение, тогава влиза в сила третата степен на противоепидемичните мерки.

При нея резултатите от антигенните тестове изобщо няма да бъдат признавани като валидни документи за достъп на неваксинирани граждани до обществени места. Свободното посещаване на ресторанти и заведения ще е възможно само за ваксинирани, преболедували и хора с актуален отрицателен PCR-тест.

Крайните фази на плана ще се въведат, ако тежко болните хора от Covid-19 заемат 500 или 600 интензивни легла.

Предпоследното ниво на ограничения предвижда спиране на достъпа на неваксинирани хора в заведенията и търговските обекти, в които дотогава е можело да влизат с отрицателен PCR-тест, вкл. културни мероприятия, спортни събития и др.

Над 600 заети места за интензивно лечение означават радикални мерки: неваксинираните ще бъдат подложени под своеобразен локдаун, при който ще могат да излизат от домовете си за работа, медицински причини, покупки на храна или други уважителни причини.

Канцлерът на Австрия Александер Шаленберг коментира, че планът е насочен към стимулиране на онези хора, които "все още се колебаят и отлагат" поставянето на ваксина.

Той отхвърля възможността за връщане на локдауна за всички граждани, които вече са се ваксинирали или са преболедували.

В последната седмица Австрия е с 228,5 нови случая на 100 000 души население, със средно дневно ниво малко под 3000. Смърността от Covid-19 в страната обаче е много по-ниска от всички останали епидемични вълни. На 22 октомври са отчетени 13 починали пациенти, като средното седмично ниво е 12 смъртни случая на ден.

65,4% от населението на Австрия е с поне една доза от ваксините, а напълно имунизирани са 62,4%.


И Сърбия въвежда задължителни Covid-сертификати: "Ситуацията е катастрофална"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024