Снимка: © Getty Images

Сръбският премиер Ана Бърнабич обяви въвеждането на Covid-сертификатите като задължително условие за достъп до заведения и хотелите в страната във вечерните часове след 22 ч. Мярката ще влезе в сила от 23 октомври. 

Бърнабич описа епидемичната ситуация като "катастрофална", като посочи, че разпространението на заразата не се успокоява въпреки мерките. Затова от 22 ч. в събота ще бъде въведено изискването за сертификата. 

"Това се отнася за всички заведения за хранене - Covid-сертификатите ще са задължителни за ресторанти, кафенета, барове и всички подобни заведения на закрито, така че няма да може да ги посещавате без валиден сертификат", каза тя след заседание на кризисния щаб. 

Проверяващите ще имат право да поискат документ за самоличност от хората, които искат да влязат в търговските обекти със сертификат. 

"Във всеки случай, не можем да контролираме всеки. Личната отговорност е важна. Ние не сме полицейска държава и не искам да живеем в полицейска държава", казва тя. Бърнабич коментира, че онзи, който се опитва да излъже държавата с фалшиви сертификати, лъже само себе си и близките си. 

В Сърбия са ваксинирани 54,6% от гражданите с първа доза, а 52,5% вече са получили и втората си доза срещу Covid-19. Около 15 на сто от населението има и бустерна доза. Над 90% от пациентите в интензивни отделения на сръбските болници са неваксинирани. 

Мярката ще засегне не само посетителите на заведения, но и сватбите или други семейни тържества, провеждани на закрито след 22 ч. Не всеки гост е длъжен да се ваксинира, но трябва да се тестват, за да се гарантира безопасността по време на събитието. 

Също както в България сертификатите за направено изследване ще важат до 72 ч. (при PCR тест) или до 48 ч. (при антигенен тест).

Сертификатът за преболедуване от Covid-19 трябва да издаден не по-дълго от 7 месеца преди ползването му. 7-месечен е и срокът на валидност на ваксинационния сертификат. 

"Ваксините са най-великото постижение на модерната медицина и наука. Започваме от събота и бих призовала всички да спазват правилата заради себе си, заради близките си, но и заради младите хора. Нека да носим маски на закрито, да носим маски на открито при липса на дистанция и да се ваксинираме. Ваксинация, ваксинация, ваксинация", казва Ана Бърнабич, цитирана от сръбската национална телевизия. 

В Сърбия се ползват ваксините на Pfizer/BioNTech, китайската Sinopharm, AstraZeneca и руската Sputnik V.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"