И Сърбия въвежда задължителни Covid-сертификати: "Ситуацията е катастрофална" Снимка: © Getty Images

Сръбският премиер Ана Бърнабич обяви въвеждането на Covid-сертификатите като задължително условие за достъп до заведения и хотелите в страната във вечерните часове след 22 ч. Мярката ще влезе в сила от 23 октомври.

Бърнабич описа епидемичната ситуация като "катастрофална", като посочи, че разпространението на заразата не се успокоява въпреки мерките. Затова от 22 ч. в събота ще бъде въведено изискването за сертификата.

"Това се отнася за всички заведения за хранене - Covid-сертификатите ще са задължителни за ресторанти, кафенета, барове и всички подобни заведения на закрито, така че няма да може да ги посещавате без валиден сертификат", каза тя след заседание на кризисния щаб.

Проверяващите ще имат право да поискат документ за самоличност от хората, които искат да влязат в търговските обекти със сертификат.

"Във всеки случай, не можем да контролираме всеки. Личната отговорност е важна. Ние не сме полицейска държава и не искам да живеем в полицейска държава", казва тя. Бърнабич коментира, че онзи, който се опитва да излъже държавата с фалшиви сертификати, лъже само себе си и близките си.

В Сърбия са ваксинирани 54,6% от гражданите с първа доза, а 52,5% вече са получили и втората си доза срещу Covid-19. Около 15 на сто от населението има и бустерна доза. Над 90% от пациентите в интензивни отделения на сръбските болници са неваксинирани.

Мярката ще засегне не само посетителите на заведения, но и сватбите или други семейни тържества, провеждани на закрито след 22 ч. Не всеки гост е длъжен да се ваксинира, но трябва да се тестват, за да се гарантира безопасността по време на събитието.

Също както в България сертификатите за направено изследване ще важат до 72 ч. (при PCR тест) или до 48 ч. (при антигенен тест).

Сертификатът за преболедуване от Covid-19 трябва да издаден не по-дълго от 7 месеца преди ползването му. 7-месечен е и срокът на валидност на ваксинационния сертификат.

"Ваксините са най-великото постижение на модерната медицина и наука. Започваме от събота и бих призовала всички да спазват правилата заради себе си, заради близките си, но и заради младите хора. Нека да носим маски на закрито, да носим маски на открито при липса на дистанция и да се ваксинираме. Ваксинация, ваксинация, ваксинация", казва Ана Бърнабич, цитирана от сръбската национална телевизия.

В Сърбия се ползват ваксините на Pfizer/BioNTech, китайската Sinopharm, AstraZeneca и руската Sputnik V.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024