Военната пропаганда в Русия достигна нови "висоти" с излъчването на злополучен репортаж в предаването на Дмитрий Кисельов по "Россия 1" с родителите на един от загиналите войници по време на инвазията в Украйна.

8-минутното видео би трябвало да разкаже историята на Алексей Малов - руски танков командир от саратовското село Вязовка, който губи живота си още в първите дни на т.нар. "спецоперация". Неговият брат също е мобилизиран в Украйна и не се връща дори когато му предлагат да го преназначат, за да не останат родителите му без двете си деца.

Репортажът започва от паметника на загиналите воини от Саратов - с няколко каменни колони, на които са изписани имената на стотици мъже.

"Тук са "афганците" (т.е. съветските войници, убити във войната в Афганистан през 80-те години, б.р.). Тук са и онези, които "отдадоха живота си за независимостта на Сирия (или загиналите след руската намеса на страната на Башар ал Асад, б.р.)", нарежда авторът, след което показва новото попълнение в мемориала.

На 6 май е добавена шеста каменна колона, на която вече се виждат десетки имена на войници от местни села, загинали в Украйна само за около 3-4 месеца. Малов е сред тях.

"Той не успя да опита несравнимия с нищо вкус на приближаващата се победа. Не видя днешните успехи на нашата армия... Той трябваше лично да участва в парада на 9 май, но вместо това стана част от многомилионния Безсмъртен полк. Както дядовците и прадядовците си той се сражаваше с фашизма", нарежда журналистът с патетика.

Докато камерата показва как опечалените родители на Малов са превърнали дома си в паметник за своя син, в разказа изненадващо се промъква нов сюжет - как са използвани парите от обезщетението за смъртта на войника.

"В памет на Алексей купихме нова кола", казва бащата и показва чисто нова бяла "Лада Гранта" в гаража си.

"Колата е купена с парите, които хората наричат "гробни", а официално се казват "еднократна помощ за семействата на загиналите". Според бащата - Алексей мечтаел именно за бяла кола, за такава кола", казва репортерът.

Само преди два месеца "Автоваз" реши да започне серийно производство на нови "минималистични" модели от серията "Гранта", родени от кризата след спирането на вноса на електроника заради санкциите. Колата е без въздушни възглавници, без ABS и без електронна стабилизация, т.е. не отговаря на елементарни условия за безопасност и удобство на пътя.

Автомобилът на родителите на Малов излиза от гаража за първи път, според автора на видеото. И отива на гробището.

Репортажът не спира с абсурдите си. Журналистът от "Россия 1" решава да "изпита" опечаленото семейство по военно-политически теми. Плачещата майка е принудена да отговаря на въпроси от типа "Ако знаехте, че синовете ви отиват в Украйна, щяхте ли да се опитате да ги разубедите?", "Мислите ли, че можем да живеем в мир с Украйна?".

Бащата има отговори: "Можем да живеем, само да унищожим тези нацисти. Останали са след Отечествената война". Когато майката споменава, че и украинските майки имат синове и страдат от войната, той се съгласява: "Някои не искат да воюват. Заставят ги".

В историята е включена и учителка от селото, която показва черна каменна плоча с лика на сержанта, предназначена да стои до входа на училището (строено "преди Революцията" от 1917 г.) през новата учебна година: "За да го помнят. Да го помнят поколенията".

Журналистът успява да разплаче и учителката, след като я разпитва колко души са дошли за погребението и за това защо братът на Алексей Малов не се върнал от Украйна за сбогуването с тленните останки.

"Всички наши деца са много добри. А ето какво се случва", казва тя и сама решава да прекрати разговора, като си тръгва от интервюто.

За финала на репортажа е оставена срещата с Александър Малов - брата, който отказва да се върне от фронта. Оказва се, че обещание за прибирането му в Русия било дадено лично от Владимир Путин на скърбящите родители в телефонно обаждане.

"Няма запис от този разговор. Позвъняването е било много лично - не за PR, не пред камери", обяснява репортерът, който след това пита майката "Важно ли беше за Вас това обаждане".

Вторият син от семейството се е върнал в селото едва когато "буквално са го излъгали да излезе в 2-седмичен отпуск". Преди това не искал да се прибира, за да не оставя бойците си на фронта: "Исках да остана до последно с нашите хора. До края на спецоперацията и тогава да се върна с всички".

В няколко монтирани фрази мъжът обяснява, че "всичко върви по план със спецоперацията" и че всеки ден се обаждал на колегите си, за да пита каква е обстановката.

След дежурния телевизионен въпрос "какво си помислихте, когато разбрахте, че брат ви е мъртъв", следва още по-патетичиня финал на репортажа. Оцелелият войник, както става ясно, е поискал да отиде сам на гроба на брат си, без камерата да го снима и без да го придружават родителите му.

Обяснението на "Россия 1"? "Защото мъжете не бива да плачат".


Рапърът, изпял "Моят най-добър приятел е Путин", е новият съсобственик на Starbucks в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването