Трансформацията на западните бизнеси, които напуснаха Русия, продължава с поредна странна сделка - този път за собствеността на кафенетата от веригата Starbucks.

Обектите вече ще имат трима нови притежатели. В групата на новите акционери влизат ресторантьорът Антон Пинский, компания на бивш сенатор от региона Кабардино-Балкария и... руският рапър Тимати (Тимур Юнусов).

38-годишният музикант е известен с няколко парчета във възхвала на режима. Едно от тях е издадено през 2015 г., в което пее "Моят най-добър приятел е президентът Путин" и в което възхвалява руския държавен глава като "як супергерой".

В нея той казва още: "Руският продукт отново е ценен, Лада-седан, салют на Автоваз. Моят най-добър приятел е отново в играта. Моят най-добър приятел е един от нас. Ако държавата е клуб, на дансинга днес има много хора. Няма фейсконтрол, всички са равни - всичко останало решава диджеят. Моят най-добър приятел застава зад пулта. Рейтингът расте, страната танцува, момичетата просто полудяват по него. Моят най-добър приятел засега не е женен", и др.

Песента му "Москва" излиза малко преди местните избори през 2019 г. В нея той пее как "не ходи по протести" срещу властта и "ще хапне бургер за здравето на кмета Собянин".

Клипът има рекордните 1,4 милиона "dislikes" в YouTube (т.е. гласувания от хора, които искат да покажат неодобрението си за песента) и е свален от самия Тимати заради масовото недоволство срещу агитацията в полза на несменяемия градоначалник.

Юнусов има близки връзки и с чеченския лидер Рамзан Кадиров, като през 2017 г. се снима в Instagram, докато се вози в частния му самолет. Тимати е и сред артистите, които се появиха на пропагандния концерт на Путин през март 2022 г. - малко след като руската армия нахлу в Украйна.

Рапърът участва и в един от сезоните на руския вариант на "Ергенът". Според едно от разследванията на "Фонда за борба с корупцията" на Алексей Навални - сезонът с Тимати е заснет в едно от именията на директора на "Газпром" Алексей Милер.

Антон Пинский съобщава пред РБК, че сделката се намира на финален етап, като веригата ще запази правата за аренда и оборудването на Starbucks, но новите собственици няма да получат търговските марки, защото "брандът напуска".

Все още не е ясно как ще се наричат новите заведения и каква ще е символиката им. Не е обявена и стойността на сделката.

Starbucks имат общо 130 заведения в Русия, в които работят около 2000 служители.

Американската търговска верига прекрати работата си в страната още през март вследствие на руската военна инвазия в Украйна. През май беше съобщено, че Starbucks напуска изцяло руския пазар, като компанията пое ангажимент да изплаща възнаграждения за служителите си в страната за половин година и да им помогне да си намерят нова работа.

Антон Пинский притежава няколко ресторанта в Русия и е партньор с друг известен играч на пазара - Аркадий Новиков, уличен в корупционни сделки с премиера Михаил Мишустин в разследване на екипа на Навални.

Пинский и рапърът Тимати имат съвместен бизнес и във верига от азиатски ресторанти в Санкт Петербург и Москва. Третият партньор в сделката за Starbucks - "Синдик" на Арсен Каноков - се занимава с хотелиерство и недвижими имоти. Сред активите им влиза хотел в Сочи под бранда Radisson Collection Paradise Resort & Spa, съобщава РБК.

Дъщерята на Путин се сдоби с нов пост - отговорник по "независимостта" на Русия от западния внос

"Вкусно и точка": Руският вариант на McDonald's отвори врати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024