Дъщерята на Путин се сдоби с нов пост - отговорник по "независимостта" на Русия от западния внос

По-малката дъщеря на Владимир Путин - Катерина Тихонова - е назначена за съпредседател на звено към най-голямата руска работодателска организация, което ще се занимава с намирането на заместители за чуждестранните вносни технологии и стоки след санкциите.

Тихонова ще оглави т.нар. Координационен съвет по заместването на вноса и по технологичната независимост към Руския съюз на промишлеността и предприемачите (наричан още "профсъюза на олигарсите").

Целта на съвета е да търси "успешни практики" в сферата на т.нар. заместване на вноса, създаване на електронни услуги за поддръжка на тази политика и изготвяне на предложения за законодателни промени. Неин съпредседател ще е ръководителят на работодателския съюз Александър Шохин.

"Медуза" напомня, че синът на Шохин Дмитрий е замесен в разследването срещу двамата русик бизнесмени Зиявудин и Магомед Магомедови, които през 2018 г. бяха обвинени в създаване на корупционна престъпна групировка. Дмитрий Шохин, според руското МВР, е бил фиктивно назначен в една от компаниите на милиардерите, които лежат в следствения арест от три години.

Катерина Тихонова беше поставена под санкции в ЕС и САЩ заедно със сестра си Мария Воронцова след избухването на войната в Украйна.

Тихонова е ръководител на фондацията "Национално интелектуално развитие", зам. -директор е на Института по математически изследвания на сложните системи в Московския държавен университет и оглавява структура на име "Център за националния интелектуален резерв".

Русия се принуди да търси начини за изграждане на икономическа "самодостатъчност", след като практически всички големи западни компании се изтеглиха от пазара ѝ заради санкциите срещу руската военна агресия в Украйна.

"Импортозаместването", както го наричат в Русия, обхваща всичко от заведенията за бързо хранене на McDonald's до опитите за подновяване на автомобилостроенето с пускане на "Лада Гранта" без въздушни възглавници, ABS-системи и други технологии, които изцяло са внасяни от чужбина.

Разследване на Der Spiegel показва, че Катерина Тихонова е живяла доскоро в Германия, като има дете от руския балетист Игор Зеленски, бивш ръководител на Баварския държавен балет.

Нейният бивш съпруг Кирил Шамалов става "най-младият милиардер на Русия в долари" според Forbes през 2018 г. Бившият зет на Путин е син на директора на Банка "Русия" Николай Шамалов, който в миналото е представлявал германския концерн "Siemens" в Санкт Петербург.

"Вкусно и точка": Руският вариант на McDonald's отвори вратиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тясно партийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023