Бюджет 2.0: Нов дълг до 10 млрд. лв. и дефицит от 3,5 млрд. лв. за 2020 г. Снимка: © Министерство на финансите

Правителството ще предложи актуализация на Бюджет 2020, в която се залага очакван дефицит по бюджетното салдо в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9% от прогнозния БВП) и се създава възможност за поемане на нов държавен дълг в максимален размер от 10 млрд. лв. (увеличение от сегашното ниво 2,2 млрд.лв.).

Причините за актуализацията са свързани както с осигуряването на допълнителните разходи от Закона за извънредното положение, така и прогнозираното влошаване на параметрите по бюджетните приходи.

На брифинг във вторник сутрин финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че ако ограниченията, свързани с пандемията, продължат повече от три месеца, то икономическото възстановяване вероятно ще продължи до края на 2021 година.

Той каза още, че се очаква ръст на безработицата с 2%, но и този показател е зависим от това колко дълго ще се задържат медицинските рестрикции.

От правителството посочват, че на прага на извънредната ситуация България се е намирала в "добра кондиция".

"Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв. Параметрите по изпълнението на бюджета към момента на обявяване на ситуацията на извънредно положение в България по консолидираната фискална програма са добри и се отчита текущо превишение на приходите над разходите. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

От кабинета посочват, че неизпълнението на приходите ще се случи заради факторите около здравната и икономическата кризата, които ще доведат до "намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.".

Базовата нова прогноза на кабинета за годишно неизпълнение на около 2,44 млрд. лв. заради спада от приходите от ДДС и акцизи, корпоративни данъци, данъци върху доходите на физически лица, социално-осигурителни вноски и др.

"В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв“, се казва в съобщението.

Министър Горанов съобщи, че се разглеждат варианти както за теглене на вътрешен, така и на външен дълг.

Проектът за актуализация на Бюджет 2020 ще трябва да мине през обсъждане и гласуване в Народното събрание.

Прочетете още:

БНБ готви временен мораториум по плащанията на кредити. Членството в ERM2 се отлага за 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024