БНБ готви временен мораториум по плащанията на кредити, членството в ERM2 се отлага до 2021 Снимка: © БНБ

БНБ и търговските банки подготвят въвеждането на пакет от мерки, които ще позволят въвеждането на "целенасочен и временен мораториум" за отлагане или спиране на плащанията по банкови кредити. Това обяви управителят на централната банка Димитър Радев в интервю за Нова ТВ.

"Търговските банки се държат изключително адекватно в тази среда, те започнаха да работят индивидуално с техните клиенти още преди обявяването на извънредното положение. Това, което ще се случи в следващата седмица, ще е да се създаде допълнителна рамка за такива мерки от страна на банките. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити - т.е. отсрочване по плащането на банкови кредити. Това, на което БНБ държи много, че е необходимо да има общоевропейски подход по този въпрос", каза Радев.

Той посочи, че българският банков сектор е "в много добра кондиция" в резултат на реформите от последните няколко години и на проведените стрестестове за оценка на качеството на активите на банките.

Целта на Covid-19: БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. още преди седмица, е да се даде допълнителна гъвкавост и възможност на търговските банки при прилагането на този подход към клиенти. БНБ отчита пълно изпълнение на изискванията за допълнително укрепване на капитала в банките. Мерките, свързани с укрепване на ликвидността, са със срок от 3 седмици и вече са изпълнени на 60%, каза Радев. Той очаква окончателното им реализиране до края на тази седмица.

Управителят на БНБ посочи, че кризата около пандемията с Covid-19 прави нереалистични предварителните срокове за влизане на България в европейския банков съюз и "чакалнята" на еврозоната през лятото на 2020 г. Той обаче призова работата по изпълнение на тази цел да не престава, за да може отлагането да е не по-дълго от една година.

"Ако продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците и институциите продължат да действат независимо от трудната среда, в която се намираме, едно отлагане за 2021 г. няма да бъде фатално. Изчакване на един нов цикъл, който вероятно ще бъде повече от 10 години - толкова ни костваше да сме в позицията, в която сме в момента след световната финансова криза - ще има много висока цена. Защото това означава продължаване на формулата "икономическо възстановяване - стабилизация - ниски доходи". Аз не мисля, че това е цена, която ще можем да платим политически, икономически и финансово", каза Димитър Радев.

Той предупреди, че позицията на България извън еврозоната поставя страната в по-ограничено положение спрямо държавите, за които ЕЦБ е кредитор от последна инстанция.

"Вероятно ще чувстваме това по-силно при разгръщането на кризата, но и след това, когато последствията от кризата трябва да бъдат преодолявани. Направихме грешка при последната глобална финансова криза, когато приехме позиция да изчакваме с членството в еврозоната. Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената - както за хората, така и за бизнеса - този път ще бъде значително по-висока", каза Димитър Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски: Загинали са 31 000 войници, Украйна има нужда оръжия

Украинският президент се надява на среща на върха за мир през пролетта

17:25 - 25.02.2024
Живот

Кейсът на Хейли Бийбър е гениален, излишен и леко порнографски

Калъфът вече е хит, а хората се умоляват Rhode вече да го пусне в продажба

16:28 - 25.02.2024
Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024