Снимка: © БНБ

БНБ и търговските банки подготвят въвеждането на пакет от мерки, които ще позволят въвеждането на "целенасочен и временен мораториум" за отлагане или спиране на плащанията по банкови кредити. Това обяви управителят на централната банка Димитър Радев в интервю за Нова ТВ.

"Търговските банки се държат изключително адекватно в тази среда, те започнаха да работят индивидуално с техните клиенти още преди обявяването на извънредното положение. Това, което ще се случи в следващата седмица, ще е да се създаде допълнителна рамка за такива мерки от страна на банките. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити - т.е. отсрочване по плащането на банкови кредити. Това, на което БНБ държи много, че е необходимо да има общоевропейски подход по този въпрос", каза Радев. 

Той посочи, че българският банков сектор е "в много добра кондиция" в резултат на реформите от последните няколко години и на проведените стрестестове за оценка на качеството на активите на банките. 

Целта на Covid-19: БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. още преди седмица, е да се даде допълнителна гъвкавост и възможност на търговските банки при прилагането на този подход към клиенти. БНБ отчита пълно изпълнение на изискванията за допълнително укрепване на капитала в банките. Мерките, свързани с укрепване на ликвидността, са със срок от 3 седмици и вече са изпълнени на 60%, каза Радев. Той очаква окончателното им реализиране до края на тази седмица. 

Управителят на БНБ посочи, че кризата около пандемията с Covid-19 прави нереалистични предварителните срокове за влизане на България в европейския банков съюз и "чакалнята" на еврозоната през лятото на 2020 г. Той обаче призова работата по изпълнение на тази цел да не престава, за да може отлагането да е не по-дълго от една година. 

"Ако продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците и институциите продължат да действат независимо от трудната среда, в която се намираме, едно отлагане за 2021 г. няма да бъде фатално. Изчакване на един нов цикъл, който вероятно ще бъде повече от 10 години - толкова ни костваше да сме в позицията, в която сме в момента след световната финансова криза - ще има много висока цена. Защото това означава продължаване на формулата "икономическо възстановяване - стабилизация - ниски доходи". Аз не мисля, че това е цена, която ще можем да платим политически, икономически и финансово", каза Димитър Радев. 

Той предупреди, че позицията на България извън еврозоната поставя страната в по-ограничено положение спрямо държавите, за които ЕЦБ е кредитор от последна инстанция. 

"Вероятно ще чувстваме това по-силно при разгръщането на кризата, но и след това, когато последствията от кризата трябва да бъдат преодолявани. Направихме грешка при последната глобална финансова криза, когато приехме позиция да изчакваме с членството в еврозоната. Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената - както за хората, така и за бизнеса - този път ще бъде значително по-висока", каза Димитър Радев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание