„Не е революционен“: Бюджет 2023 мина на първо четене в парламента Снимка: © Булевард България

Предложеният от Министерския съвет Закон за държавния бюджет за 2023 г. мина на първо четен е в Народното събрание. Проектът, изготвен от Асен Василев, бе приет със 156 гласа „За“, 71 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“.

Подкрепата си дадоха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а от БСП, „Възраждане” и „Има такъв народ“ гласуваха „против”.

Предложеният от МС проектобюджет за настоящата година е съобразен с Маастрихтските критерии за дефицит до 3% от БВП, като това трябва да бъде постигнато без увеличаване на данъците и без да се ограничават социалните плащания.

Предложеният бюджет е формиран на база прогноза от 1,8% ръст на БВП и 8,7% средногодишна инфлация. Предвижда се приходите да са в размер на 69.5 млрд. лв., а разходите – 74 млрд. лв.

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева.

Основните притеснения и критики срещу проекта на Бюджет 2023 бяха свързани със надценените приходи, взимането на 100% от печалбата на държавните дружества и заложеното увеличаването на дълга с по 10 млрд. лв. годишно.

Финансовият министър Асен Василев призна, че приходната част е „напрегната“, но увери, че е изпълнима. Относно разходната – каза, че тя ще позволи нормалното функциониране на всички държавни системи. Той подчерта, че се запазват ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, за който е предвидено връщане обратно на 20% заради успокояването на международните пазари.

Бюджет 2023 идва в средата на година, след някоолк удължения на миналогодишния, дошли в резултат на политическата криза и решението на служебното правителство да забави законопроекта. Икономистите определят финансовата рамка като „закърпване на положението до края на годината“. Очакванията са, че същински реформи и управленска визия ще има едва в Бюджет 2024.

Този бюджет не е революционен, но няма как и да бъде, при условие че се приема в средата на годината и ще работи 5 месеца, коментира днес и Асен Василев.

Оптимизъм без визия за развитие: Бюджет 2023 е „закърпване на положението“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024