Бюджетната комисия не прие предложенията на БСП за средства за пряко засегнатите

Бюджетната комисия към Народното събрание не одобри нито едно от конкретните предложения на БСП за осигуряване на средства за най-засегнатите икономически от Covid-19. Днес комисията одобри на второ четене актуализацията на бюджета, предложена от правителството, а в понеделник се очаква проектът да бъде приет на второ четене в пленарна зала.

Днес в интервю за bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова даде повече информация за предложенията на опозицията. Според нея те ще струват 1,5 млрд. лв., които държавата може да отдели от парите за модернизация на армията.

"За хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се, които са без никакъв доход - безвъзмездно държавата да осигури за периода по една минимална работна заплата, плюс осигуровките. Това прави 725 лв. на човек. Практиката се прилага в Германия, в Италия, в Испания. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи", съобщи Нинова.

БСП предложи още 30 млн. да се дадат като субсидия на малките и средни земеделски производители. А ресторантите и малките заведения да се освободят от някои такси като такса смет и ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили.

"Тъй като тези такси се събират от общините, бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме трансфер от държавата към общините в размер на 1 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн. лв.", каза Нинова и допълни, че в този бизнес работят около 500 хиляди българи.

"Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството. Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби. Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити", каза Нинова.

Преди три дни социалният министър Деница Сачева, съобщи, че за един ден 4777 българи са загубили работата си и това е пикът от 13 март насам, съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг. Тe са се регистрирали в бюрата по труда, като 3327 от тях са казали, че са съкратени вследствие на пандемията от коронавируса и наложеното извънредно положение.

"От 13 март до 1 април регистрираните безработни лица са 31 643, или средно по 2934 души на ден", съобщи социалният министър.

Актуализацията на бюджета "не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава", каза Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024