Бюджетната комисия не прие предложенията на БСП за средства за пряко засегнатите

Бюджетната комисия към Народното събрание не одобри нито едно от конкретните предложения на БСП за осигуряване на средства за най-засегнатите икономически от Covid-19. Днес комисията одобри на второ четене актуализацията на бюджета, предложена от правителството, а в понеделник се очаква проектът да бъде приет на второ четене в пленарна зала.

Днес в интервю за bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова даде повече информация за предложенията на опозицията. Според нея те ще струват 1,5 млрд. лв., които държавата може да отдели от парите за модернизация на армията.

"За хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се, които са без никакъв доход - безвъзмездно държавата да осигури за периода по една минимална работна заплата, плюс осигуровките. Това прави 725 лв. на човек. Практиката се прилага в Германия, в Италия, в Испания. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи", съобщи Нинова.

БСП предложи още 30 млн. да се дадат като субсидия на малките и средни земеделски производители. А ресторантите и малките заведения да се освободят от някои такси като такса смет и ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили.

"Тъй като тези такси се събират от общините, бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме трансфер от държавата към общините в размер на 1 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн. лв.", каза Нинова и допълни, че в този бизнес работят около 500 хиляди българи.

"Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството. Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби. Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити", каза Нинова.

Преди три дни социалният министър Деница Сачева, съобщи, че за един ден 4777 българи са загубили работата си и това е пикът от 13 март насам, съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг. Тe са се регистрирали в бюрата по труда, като 3327 от тях са казали, че са съкратени вследствие на пандемията от коронавируса и наложеното извънредно положение.

"От 13 март до 1 април регистрираните безработни лица са 31 643, или средно по 2934 души на ден", съобщи социалният министър.

Актуализацията на бюджета "не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава", каза Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023