Над 4700 българи са загубили работата си за един ден Снимка: © Getty Images

За един ден 4777 българи са загубили работата си и това е пикът от 13 март насам, съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг. Тe са се регистрирали в бюрата по труда, като 3327 от тях са казали, че са съкратени вследствие на пандемията от коронавируса и наложеното извънредно положение.

"От 13 март до 1 април регистрираните безработни лица са 31 643, или средно по 2934 души на ден", съобщи социалният министър.

"59 са заявленията до момента по модела за бизнеса 60/40. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления", съобщи Сачева.

"До момента са издадени 76 086 болнични листа, а 5282 от тях са за карантина. Тези с указания за коронавирус са 2072. Средният брой болнични листове за миналата седмица е бил 300-350, а за тази до момента има 670-700 на ден", каза социалният министър.

Сачева обяви, че ще бъдат подпомогнати 410 хиляди души по Закона за семейните помощи. По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средното им образование - те с в сила за 344 хиляди души.

Към момента 23 хиляди души получават здравни помощи в страната, стана ясно на брифинга.

"Данните са динамични, не са застрашаващи. Затова сме поискали актуализация от държавния бюджет - за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лошия сценарий. Надяваме се на най-доброто. Трябва да се знае с какви числа се работи и по отношение на пари, и по отношение на хора", каза Сачева.

45 млн. лв. са отпуснати за българските общини за патронажна грижа. "Предстои предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти", обяви социалният министър.

"Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще бъде удължено и в дните след Великден. В пощенските станции ще се създадат условия да могат хората да си вземат пенсиите по график и спазвайки дистанция. От 7 до 23 април гражданите да използват пощенските станции след 12 ч., а преди 12 ч. да е времето за пенсионерите, в което да вземат пенсиите си", призова Сачева.

"Всички тези над 68 г. могат да подадат заявление на пощенската станция, за да получат парите си у дома. Пенсията ще може да бъде преведена на упълномощен представител с нотариално заверена декларация.

"Почти 50 милиона лева са отпуснати като великденски добавки за хора, вземащи пенсии под 363 лв", каза Сачева.

Днес тя ще издаде заповед, отнасяща се до условията на труд, които трябва да бъдат организирани от работодателите.

"До отмяна на извънредното положение работодателите да проявяват мерки за превенция, пропускателни режими, създаване на всички условия за сигурност" - това ще бъде постановено в заповедта. "Задължително почистване и дезинфекция поне два пъти през работния ден, както и след всяка смяна. Осигуряване на дезинфектанти, миещи препарати и спазване на хигиена", каза социалният министър.

Сачева каза, че този месец гражданите могат да получат безплатен електронен подпис. За повече информация могат да се обадят на телефона на министерството - 08000801.

„Една от темите на първо място ще бъде дигиталната грамотност. Много хора имат възможност да подават документи онлайн, но не го правят, дали защото се затрудняват, дали поради друга причина. Призовавам повече хора да започнат да използват електронни документи“, каза Сачева.

В бюрата по труда се наблюдава струпване, което се дължи на връщане на наши сънародници от чужбина, съобщи министърът.

"110 хиляди души са се върнали у нас от началото на извънредното положение, по данни на Гранична полиция. Става струпване заради обективни обстоятелства. Но трябва да се работи в условия на дистанция, което изисква по-малко хора да влизат в един момент, а повече да бъдат отвън".

Сачева обяви още, че министерството ще активира мярката за безлихвения заем до 1500 лв. за самонаетите лица, но все още се изчаква информация от НАП за различните декларирани доходи. "За хората, които са под средния годишен доход, ще потърсим алтернативи за подпомагане", обеща тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022