За повечето шофьори една от най-преките асоциации с настъпващата пролет и затоплянето на времето е необходимостта от смяната на зимните с летни гуми. Немалка част от тях също така установяват, че летните им гуми вече не са в добро състояние за шофиране и че е време да обуят колата си с нови „обувки“.

И тук идва познатата дилема – кой модел да изберат и колко пари да дадат?

Изкушението да се спестят пари винаги наднича зад ъгъла. Въпросът обаче е дали наистина когато се избира по-бюджетна марка, спестяваме пари, или правим компромис с времето, за което ще ги ползваме и сигурността си.

"Спестяването от нови гуми и изборът на бюджетни, които са на по-ниски цени от първокласните гуми, не се препоръчват от гледна точка на сигурността, но и по икономически причини", смята Лука Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа. Continental се нарежда сред технологичните лидери в производството на гуми и е компания със 150 годишна история.

„Безспорно бюджетните гуми имат по-ниска цена, но те не биха били по-евтиният избор, ако трябва да се сменят по-често от първокласните гуми", казва още Шировник.

Когато избирате гуми трябва да знаете, че всички гуми подлежат на стриктни тестове и инспекции, тоест покриват определени стандартите за качество, но е малко вероятно бюджетната гума да има същото поведение като първокласната. Просто гумите на премиум марките имат своята дълга история в индустрията за гуми.

Голямата конкуренция на пазара води до постоянното покачване на стандартите и всеки производител се стреми да създаде най-добрия възможен продукт. Първокласните гуми струват повече от бюджетните, защото потребителят, освен за качество и гарантирана ефективност, плаща и за технологията и инвестираното време. Двата вида гуми изглеждат сходно, но е важно да се има предвид и че процесът на тяхното създаване и разработване е много различен. Първокласните гуми са създадени да отговарят на най-стриктните стандарти и да предлагат най-доброто поведение, следователно и безопасност“, споделя Лука Шировник.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че бюджетните гуми са най-рентабилни поради по-ниската си цена, всъщност първокласните гуми са тези, с които ще спестите пари. Това е така, защото те са изработени от висококачествен каучук и са проектирани с шарка на протектора, която може да се справи с износването на профила по съвсем различен начин от гумите от по-нисък ценови клас. Ето защо първокласните гуми ще ви осигурят по-голяма пътна безопасност, икономия на гориво и по-дълъг живот.

„Тъй като гумите са единственият контакт между превозното средство и пътя, трябва да помислите дали си струва да спестите от тях, защото дори когато карате по-стар модел автомобил, те могат да бъдат един от ключовите фактори за безопасност. По-старите автомобили не разполагат със съвременните системи за помощ и безопасност, които сега са неразделна част от всеки нов автомобил, затова е още по-важно на тях да се поставят качествени гуми. Изводът е, че няма смисъл да се пести от гуми, защото от тях зависи поведението на автомобила на пътя, независимо дали е стар или нов“, в заключение споделя Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

От друга страна, неведнъж сме виждали паркирани висок клас нови автомобили с изтрити, нискобюджетни гуми, които понякога дори не са и в сезона. Подминаваме ги с усмивка и някоя и друга шега за собственика.


ПЪРВО БЕЗОПАСНОСТТА, ПОСЛЕ ЗАБАВЛЕНИЕТО

Мотото на лятната маркетингова кампания на Continental е послание за всички, че пътната безопасност няма алтернатива. Всеки, който обаче реши да закупи нов комплект летни гуми Continental от оторизирани дистрибутори през този летен сезон, няма да пропусне забавлението, защото ще получи комплект LEGO® като подарък. Предложението е валидно от 15 март до 30 юни или до изчерпване на наличността. Можете да намерите повече информация на www.continental-promotion.com.
________________________________________________________________________________________________


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024