Снимка: © Дарик радио

Коменатар на водещия на "Седмицата" по Дарик радио - Кирил Вълчев


Премиерът Бойко Борисов каза на пресконференция след разпространяване на снимки от спалнята му, на които се вижда отворено чекмедже с пари и злато, че Бойко Борисов обвини НСО, Цветанов и Радев за компроматната война

Затова му оставете юли. 

Нима не искате след юли да не чакате като през тази седмица на километрични колони за влизане в Гърция, а дори да не разбирате кога сте минали границата, понеже вече няма да има Опашки при ГКПП "Кулата", МВР уличи Гърция в бавна работа ? Нима не искате след юли вече да не висите като африканците пред гишетата на немските граничари на летищата в Мюнхен и Франкфурт, а да сменяте полета, прехвърляйки се от един ръкав на друг като австрийците или поляците?

Това ще стане, ако през юли се сбъдне очакваното от премиера официално решение за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия на България в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. А това значи през юли край на аргументите на Германия, Нидерландия, Дания, Финландия, които от години обвързват влизането на България в Шенген с отпадането на механизма.

Нима от 1 август не искате кредити с много ниски лихви от българските банки като от западните? Нима не искате гаранции срещу банкови фалити като този на КТБ, където изгоряха парите на мнозина?

Това ще стане, ако през юли се сбъдне очакваното от премиера влизане на България в Банковия съюз и Валутно-курсовия механизъм (ERM II), който е чакалнята за еврото.  

Нима не искате милиарди евро в България за справяне с последствията от коронавируса и през седемгодишната финансова рамка на Европейския съюз? А парите за коронавируса могат да бъдат получени бързо, ако през юли България покаже в Брюксел подготвени от правителството отлични ясни подробни прозрачни планове за използването им.

Нима не искате българските фирми за превози с камиони и техните шофьори да продължат добрия си бизнес в Западна Европа? Това ще стане, ако през юли България спре в евросъюза пакета „Мобилност“, според който шофьорите ще трябва да се връщат у дома на четири седмици, а камионите – на осем седмици, тоест превозите с българските камиони да станат много по-скъпи и бизнесът им на Запад да приключи.

Нима не искате българите най-сетне да станат равнопоставени с останалите народи в Европейския съюз?

Без граници в Шенген. Без нарочни наблюдения за престъпност и корупция. С евтини кредити. С печеливш български бизнес на Запад. С огромни пари за изравняване на стандарта на живот със западния.

Какво е един месец юли за такива големи цели?..

Та нали 13 години след еврочленството България чака най-сетне да стане равноправна в Европейския съюз. От тях 10 години начело на три правителства Бойко Борисов се опитва да постигне за нас Шенген и еврото.  

10 години чакате – защо да не му дадете месец юли?

Все пак юлските дати на 2020-та за края на евродокладите – спирачки за Шенген и за началото на еврото ще бъдат дати не само в личната история на Борисов, а в историята на България. Исторически дати на постигането на равноправието на българите с останалите европейски народи. Исторически дати като датите на поканата за присъединяването към евросъюза при Костов, подписването на договора при Сакскобургготски и влизането в съюза при Станишев.

Затова – юли без компрометиращи записи, снимки, смс-и. Тъкмо през юли да бъдат завършени проверките от прокуратурата на натрупалите се до момента записи, снимки и смс-и.

А българите през юли просто да гледат… "Къде отлита вятъра? Къде потъва пътя?",  както се казва в песничката от филма по повестта „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви, част от която в понеделник седмокласниците преразказваха на изпита за националното външно оценяване по български език и литература.

Понеже вече 13 години е ясна целта да бъдем равни на останалите в Европейския съюз, но сякаш България говори с вятъра и не намира пътя. Но пък нали пак в песничката в „Задача с много неизвестни“ се казва:

Свиркай си с уста,
гледай, без да мигнеш.
Знаеш ли целта,
някой ден ще стигнеш!

Целта българите я знаят. Премиерът обеща да я стигне някой ден през юли. Затова си свиркайте с уста и без да мигнете оставете юли на властта. То и без това този месец е наречен на човек от властта – Гай Юлий Цезар, който се е родил през него.

Всъщност и август е наречен на човек от властта – Октавиан Август заради триумфалното му влизане в Рим през този месец. А в постановлението на сената за преименуването пише, че август е най-щастливият за римската държавата. 

Но най-щастливият месец за българската държава ще бъде юли.

Затова да не говорим за август, докато е юли. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия