Чакане на "празен ход", огромен брой хора в риск и липса на избор спъват ваксинацията при личните лекари Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди души чакат ред за имунизиране срещу Covid-19 при личните лекари, но почти 3/4 от кабинетите са получили само по 10-40 дози от разрешените ваксини.

Почти 80% от общопрактикуващите лекари са поставили не повече от 40 инжекции срещу Covid-19 от началото на имунизационната кампания до 12 март (преди временното спиране на възможността за ползване на AstraZeneca).

Над 50% от личните лекари са посещавали РЗИ между 1 и 3 пъти, без да успеят да се "доредят" до каквито и да е ваксини за своите пациенти, като 70% от тях са отделили 2 или повече часа, за да получат дози.

Това показват резултатите от анкета сред 607 общопрактикуващи лекари от всички области в страната.

"Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на лекарите да извършват тази ваксинация. Внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от общопрактикуващите лекари, въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите", се казва в изводите от изследването.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините, свързана със загуба на време, посещения “на празен ход” без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, води до редица неблагоприятни ефекти, предупреждават те.

Мнозина от пациентите едновременно се водят записани в листите на джипитата, но и в електронния регистър за записване на час за ваксина.

Междувременно огромен брой хора в риск "не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация".

Само в малък брой случаи има "изключения от общото правило", където служебно лице от РЗИ е доставяло на място ваксините, без да се налага личният лекар да чака с часове за достъп до един-два флакона.

Сдружението на лекарите изтъква като проблем и липсата на избор на ваксина - до тях достигат почти изцяло дози от AstraZeneca.

Това поставя пациентите им в неравнопоставено положение, казват от организацията, доколкото над 65% от пациентите предпочитат да се ваксинират или с Pfizer/BioNTech, или с Moderna.

иРНК-ваксините продължават да се бият по партийни списъци за членове на СИК

"Налице е готовност на общопрактикуващите лекари да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика", се казва в позицията.

Общопрактикуващите лекари дават списък с 11 препоръки до здравните власти за подобряване на организацията при снабдяването с ваксини - включително да се мобилизират служители на МВР за бърза доставка на флакони до кабинетите или да се наеме специална куриерска услуга за тази цел.

Те настояват всеки лекар да получава не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина при всяка доставка на препаратите, за да може да работят с предвидимост. Приоритет в снабдяването трябва да бъдат личните лекари, които имат заявки от пациенти в напреднала възраст с придружаващи заболявания, които чакат вече втори месец.


EMA: Ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефикасна, но рискът от тромбоза ще се добави към продуктовата информация

Електронният регистър за ваксинация отново работи: Как ще става презаписването


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024