Част от мерките заради Covid-19 може се върнат още в следващата седмица Снимка: © Булевард България

Министерството на здравеопазването се подготвя за евентуално връщане на част от ограничителните мерки заради бързото разпространение на Covid-19 в страната.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще влезе в т.нар. "оранжева" зона (с 14-дневна заболяемост от 100 до 200 на 100 000 души от населението), каза здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за bTV.

"Това, което тревожи повече експертите, не е мащабът на заразяване, а скоростта, с която то расте. Прекалено бързо нараства броят на заразените хора и на хоспитализираните хора. Това е още един знак, че трябва да се приложат мерки. Според докладите на РЗИ основният източник на заразявания са масови събирания - например, сватби или други битови празненства, масови събирания по дискотеки, по курортите и т.н. Първите мерки трябва да бъдат насочени към намаляване на възможността за разпространение от такъв тип събития", каза Кацаров.

Националният план за действие при пандемия предвижда възможност за ограничаване на масовите събирания на закрито - семейни тържества, конференции или спортни прояви, намаляване на капацитета на акфенета, ресторанти, нощни клубове, игрални зали до 30%.

Здравният министър каза, че се предвижда възможност за облекчаване на някои от мерките за ваксинираните хора - например да не се налагат ограничения за капацитета при събития, за които може да се осигури вход само на имунизирани.

"Стремим се да сме готови, когато се наложи да се въведат такива ограничения, автоматично да се стартират мерките за подпомагане на засегнатите от тях", каза още той.

Възможно е да се наложат допълнителни ограничителни мерки на база трансграничното пътуване, за да се намали рискът от внос на инфекция, каза Кацаров. Конкретните мерки и сектори ще се решат в момента, в който се наложи прилагането им.

Какви са ограничителните мерки за Covid-19 в "оранжевата" зона

Той призова кметовете на да увеличат проверките за носенето на предпазни маски в градския и междуградския транспорт - задължителна мярка при всички фази на развитието на пандемията.

Здравната система разполага с 2500 легла за настаняване на Covid-пациенти, без да се засягат местата в болниците за хората, нуждаещи се от лечение на други болести. В момента вече са заети около 2000 от тях. Системата може да се разгърне до 10-12 000 оборудвани легла с персонал за пациенти с Covid, но разкриването им оттук насетне ще бъде за сметка на лечението на други заболявания, каза Кацаров.

На въпрос дали учебната година ще може да започне присъствено на 15 септември, той не се ангажира с твърда прогноза.

"Зависи от ситуацията. При сегашните нива учебната година може да започне и присъствено, но тогава вероятно ще са по-високи.Критерият е в коя зона се намира страната", каза той.

Въвеждането на график за дистанционно обучение е предвидено при евентуално влизане в "червената" зона - заболеваемост от 200 до 500 на 100 000 на 14-дневна база.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024