Снимка: © Булевард България

Министерството на здравеопазването се подготвя за евентуално връщане на част от ограничителните мерки заради бързото разпространение на Covid-19 в страната.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще влезе в т.нар. "оранжева" зона (с 14-дневна заболяемост от 100 до 200 на 100 000 души от населението), каза здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за bTV.

"Това, което тревожи повече експертите, не е мащабът на заразяване, а скоростта, с която то расте. Прекалено бързо нараства броят на заразените хора и на хоспитализираните хора. Това е още един знак, че трябва да се приложат мерки. Според докладите на РЗИ основният източник на заразявания са масови събирания - например, сватби или други битови празненства, масови събирания по дискотеки, по курортите и т.н. Първите мерки трябва да бъдат насочени към намаляване на възможността за разпространение от такъв тип събития", каза Кацаров.

Националният план за действие при пандемия предвижда възможност за ограничаване на масовите събирания на закрито - семейни тържества, конференции или спортни прояви, намаляване на капацитета на акфенета, ресторанти, нощни клубове, игрални зали до 30%.

Здравният министър каза, че се предвижда възможност за облекчаване на някои от мерките за ваксинираните хора - например да не се налагат ограничения за капацитета при събития, за които може да се осигури вход само на имунизирани.

"Стремим се да сме готови, когато се наложи да се въведат такива ограничения, автоматично да се стартират мерките за подпомагане на засегнатите от тях", каза още той.

Възможно е да се наложат допълнителни ограничителни мерки на база трансграничното пътуване, за да се намали рискът от внос на инфекция, каза Кацаров. Конкретните мерки и сектори ще се решат в момента, в който се наложи прилагането им.

Какви са ограничителните мерки за Covid-19 в "оранжевата" зона

Той призова кметовете на да увеличат проверките за носенето на предпазни маски в градския и междуградския транспорт - задължителна мярка при всички фази на развитието на пандемията.

Здравната система разполага с 2500 легла за настаняване на Covid-пациенти, без да се засягат местата в болниците за хората, нуждаещи се от лечение на други болести. В момента вече са заети около 2000 от тях. Системата може да се разгърне до 10-12 000 оборудвани легла с персонал за пациенти с Covid, но разкриването им оттук насетне ще бъде за сметка на лечението на други заболявания, каза Кацаров.

На въпрос дали учебната година ще може да започне присъствено на 15 септември, той не се ангажира с твърда прогноза.

"Зависи от ситуацията. При сегашните нива учебната година може да започне и присъствено, но тогава вероятно ще са по-високи.Критерият е в коя зона се намира страната", каза той.

Въвеждането на график за дистанционно обучение е предвидено при евентуално влизане в "червената" зона - заболеваемост от 200 до 500 на 100 000 на 14-дневна база.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта