Частна фирма събира такси в чужд имот, за да позволи достъп до Царския плаж Снимка: © Facebook/ къмпинг "Царски плаж"

Наскоро регистрирана софийска фирма събира такса от 10 лева на кола, за да я пропусне по черен път към плажа между Черноморец и Созопол – т.нар. Царски плаж.

Сигналът е изпратен до изданието „Сега“ от турист, който в момента почива край плаж „Градина“. Той разказва, че инвестицията е нула – един касиер със стол и касов апарат. Паркинг няма, а теренът не е ограден като частен.

Той изпраща и снимка на касов бон, от който се вижда, че таксата от 10 лева се събира от софийската фирма ТИС 2024. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е била вписана през месец юни тази година, с капитал 100 лв. Едноличен собственик е Славчо Славчев, който притежава още няколко фирми със същия размер на капитала и предмет на дейност от хотелиерски, туристически, имепресарски услуги и търговия. Седалището ѝ е в София.

За случая разказа и Nova TV в края на юни, но въпреки че медията е получила уверение от регионалната екоинспекция в Бургас, че фирмата нарушител е установена – очевидно тя продължава да събира неправомерно такси в разгара на летния сезон, при това на терен, който не притежава.

Тогава собственици на 8 дка терен в района на „Кайт бар” на плаж „Градина” разказват, че непознати за тях лица, са се самонастанили и събират такса паркинг за достъп до плажа. Според тях теренът не може да бъде заграден, тъй като е защитена местност,.

След сигнал полицията се намесва, но павилионът на събиращите такси е изместен в храстите, разкава тогава Nova TV.

„Това е наш възстановен имот, в който ние не можем да влезем във владение, тъй като имаме предписание от РИОСВ. Нямаме право да заграждаме защитена територия. Само че тя се използва от всички и се появява фирма, която събира нерегламентирано по 10 лв. на паркиращ автомобил”, заяви собственикът Теодора Свиридова и уточни, че е информирала полицията, РИОСВ и общината, но няма резултат.

Собственик на съседен защитен терен Станислав Тодоров отбелязва, чe при опит да обособи границите на имота, „цялата общинска администрация, заедно с РИОСВ, ни казаха, че тук не може да се влиза и загражда по никакъв начин”. Той подчертава, че сигнали са изпратени до всички институции.

Месец след като полицията е разпитала „касиерите“ в чужд имот, които събират такса за достъп с автомобил до държавен плаж, а фирмата нарушител е установена – таксуването с 10 лева за паркинг, какъвто на практика не съществува, продължава.

Царският плаж между Созопол и Черноморец не е единстевният, до който не може да се стигне с кола, ако не се плати такса. Такава и този сезон се събира и на плаж Силистар в община Царево, но там обяснението е, че пътят минава през частен терен. Няма такса за пешеходци.

Остава въпросът дали институциите ще си свършат работата или фирми ще продължават да събира такси нерегламентирано още месец, когато ще приключи туристическият сезон и дали догодина историята ще се повтори, но с поредната новорегистрирана фирма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024