Снимка: © Getty Images

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че се намира в Украйна заедно с руските военни сили. Информацията идва от видео в Telegram на чеченската телевизия, в което се вижда как Кадиров разговаря с войници от неговата милиция.

Клипът показва как Кадиров се намира в притъмнена стая и дискутира с чеченски войски военна операция. По думите му тя се е осъществила в близост до столицата Киев. Достоверността на срещата обаче не може да бъде независимо проверена и потвърдена.

Кадиров казва, че видеото е заснето в Гостомел – летище близо до Киев, което беше превзето от руските сили в първите дни на инвазията.

„Онзи ден бяхме на около 20 км от вас, киевски нацисти, а сега сме още по-близо“, пише Кадиров. Той призова украинските сили да се предадат или в противе случай с тях ще бъде „свършено“.

„Ще ви покажем, че руската практика учи на война по-добре от чуждата теория и препоръките на военните съветници“, добави той.

За присъствието на чеченските войници в Украйна беше докладвано, след като видеоклипове и снимки го документираха. Силите на Кадиров са свързвани с нарушаване на права, отвличания и колективни изтезания.

Украинските власти от Министерството на отбраната заявиха в началото на март, че "кадировците" са действали по план за убийство на украинския президент Володимир Зеленски, който е бил осуетен благодарение на вътрешна информация от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Представители на чеченските специални сили са били убити край Киев заяви тогава Олексий Данилов от Съвета за национална сигурност. 

"Вагнер" и чеченците са направили 3 опита да убият Зеленски в рамките на седмица

Рамзан Кадиров е ръководителят на Чеченската република и верен съюзник на руския президент Владимир Путин. Кадиров управлява региона като своя собствена "република", след като е упълномощен от руските служители да поеме контрола над Чечения в началото на този век.

Чечения е предимно мюсюлмански регион в Южна Русия, с който Москва води две войни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Оттогава насам са инвестирани огромни суми пари, които помагат за възстановяване на региона и дават голяма степен на автономия на лидера му Кадиров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията