Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че е заедно с руснаците в Украйна Снимка: © Getty Images

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че се намира в Украйна заедно с руските военни сили. Информацията идва от видео в Telegram на чеченската телевизия, в което се вижда как Кадиров разговаря с войници от неговата милиция.

Клипът показва как Кадиров се намира в притъмнена стая и дискутира с чеченски войски военна операция. По думите му тя се е осъществила в близост до столицата Киев. Достоверността на срещата обаче не може да бъде независимо проверена и потвърдена.

Кадиров казва, че видеото е заснето в Гостомел – летище близо до Киев, което беше превзето от руските сили в първите дни на инвазията.

„Онзи ден бяхме на около 20 км от вас, киевски нацисти, а сега сме още по-близо“, пише Кадиров. Той призова украинските сили да се предадат или в противе случай с тях ще бъде „свършено“.

„Ще ви покажем, че руската практика учи на война по-добре от чуждата теория и препоръките на военните съветници“, добави той.

За присъствието на чеченските войници в Украйна беше докладвано, след като видеоклипове и снимки го документираха. Силите на Кадиров са свързвани с нарушаване на права, отвличания и колективни изтезания.

Украинските власти от Министерството на отбраната заявиха в началото на март, че "кадировците" са действали по план за убийство на украинския президент Володимир Зеленски, който е бил осуетен благодарение на вътрешна информация от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Представители на чеченските специални сили са били убити край Киев заяви тогава Олексий Данилов от Съвета за национална сигурност.

"Вагнер" и чеченците са направили 3 опита да убият Зеленски в рамките на седмица

Рамзан Кадиров е ръководителят на Чеченската република и верен съюзник на руския президент Владимир Путин. Кадиров управлява региона като своя собствена "република", след като е упълномощен от руските служители да поеме контрола над Чечения в началото на този век.

Чечения е предимно мюсюлмански регион в Южна Русия, с който Москва води две войни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Оттогава насам са инвестирани огромни суми пари, които помагат за възстановяване на региона и дават голяма степен на автономия на лидера му Кадиров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024