Снимка: © Getty Images

Откакто Русия започна военна инвазия в Украйна миналата седмица, са били направени най-малко три неуспешни опита за убийство на президента Володимир Зеленски. Информацията е на лондонското издание The Times, което се позовава на думите на представител на Съвета за национална сигурност в Киев. Той е цитиран и от Washington Post.

Зад две от планираните атаки стои частната руска военна компания „Вагнер“, която е описвана като „паравоенна и престъпна организация“. План за нападение са имали и Чеченските специални сили.

Всички опити за убийство на Зеленски са били осуетени от „антивоенни елементи“ от руската Федерална служба за сигурност, които предоставили информация на украинското разузнаване.

„Мога да заявя, че получихме информация от тези хора, които не желаят да участват в кървавата война“, казва Олексий Данилов - секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, по време на свое участие в маратона от блокове в украинските ТВ-канали.

Подкрепяната от Кремъл група „Вагнер“ разполага с над 400 членове в Киев. Те са се инфилтрирали в Украйна, следвайки „списък за убийство“ на 24 официални лица, чиято смърт би предизвикала „хаос в правителството“, казват източници на The Times.

Общо между 2000 и 4000 наемници са влезли в страната през януари с различни мисии. Твърди се, че повечето следят Зеленски и колегите му чрез мобилните им телефони.

Преди няколко дни президентът на Украйна обяви, че е „мишена номер едно“ на врага, а семейството му – цел №2 на Русия.

Ако нападенията на Вагнер са били успешни, то Москва е можела да отрече директно участие в сюжета за убийство на украинския президент. "От гледна точка на въздействието върху руската "суверенна политика", това ще бъде може би най-голямата им мисия досега. Тя би имала огромно въздействие върху войната“, казва дипломат пред лондонското издание.

Лидер на „Вагнер“ е олигархът Евгений Пригожин, който е известен като „готвача на Путин“.

Преди няколко дни оперативни работници от групата са чакали сигнал от Кремъл, за да действат по списък, в който са били още премиерът на Украйна, кабинетът, кметът на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир, който също е бивш световен боксов шампион, съобщава The Times.

Братята Кличко ще се сражават за Украйна срещу Русия

Предполагаем заговор за покушение срещу Володимир Зеленски е бил осуетен през изминалия уикенд, а изпратените от Русия чеченски военни са били "унищожени", заяви във вторник Олексий Данилов. След като украинските официални лица са били информирани от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, Чеченските специални сили са били убити в събота в покрайнините на Киев, заяви той.

"Добре знаем за специалната операция, която трябваше да се проведе директно от "кадировците", за да бъде елиминиран нашият президент", каза Данилов. "Благодарение на антивоенни елементи от ФСБ, беше унищожена елитната група на Кадиров“.

"Кадировците" са личната гвардия на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Нейната история започва в началото на 90-те години, когато възниква като паравоенно формирование под командването на Ахмад Кадиров - бащата на настоящия ръководител на Чеченската република. Тогава "кадировците" все още се борят заедно с други чеченски сепаратисти за отделяне на Чечня от Русия.

По време на Втората чеченска война обаче Ахмад Кадиров преминава на страната на руснаците. Войната завършва с победа на Москва, а Кадиров става президент на Чеченската република в рамките на Руската федерация. След смъртта му като лидер на републиката го наследява неговият син Рамзан. Човекът, който го издига, е тогавашният министър-председател Владимир Путин.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивала "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие