Чехия моли три държави да приемат Covid-пациентите ѝ: Болниците достигнаха лимита Снимка: © Getty Images

Чешкото правителство помоли Германия, Швейцария и Полша за помощ с хоспитализацията на Covid-пациенти. Управляващите поискаха да транспортират десетки инфектирани в болници в съседните страни, защото ситуацията в собствените ѝ лечебни заведения е критична.

„Огромният брой нови случаи на коронавирус увеличи натиска над здравната система и все повече пациенти се нуждаят от хоспитализация“, обяви здравното министерство в петък. От ведомството съобщават, че се водят преговори с трите държави, но все още няма окончателен отговор от тяхна страна.

Много болници в страната са достигнали лимита от заети легла, включително в интензивните отделения, съобщава Radio Prague. По данни на здравните власти – в болници към 5 март се лекуват 8153 души с Covid, което е със 700 повече в сравнение със същия период миналата седмица. От тях 1735 се нуждаят от интензивни грижи.

Чехия е държавата с най-много инфекции на 100 хил. души от населението за последните две седмици, както и №2 по смъртност на 100 хиляди в Европа, сочат данните на ECDC. Само през изминалото денонощие в страната са отчетени 14 554 нови случая, а във вторник и сряда цифрата бе дори още по-висока.

След още 90 регистрирани смъртни случая от Covid страната достигна над 21,3 хиляди жертви от началото на пандемията.

Репродуктивното число, което показва бързината на разпространение на заразата, е 1.045 - най-ниска стойност от 18 дни насам. В болници обаче попадат все повече млади хора.

„Хората не трябва да очакват отпускане на мерките, защото настоящата ситуация не го позволява“, каза премиерът Андрей Бабиш, цитиран от expats.cz.

„Не искам да давам напразни обещания, защото вече го правихме много пъти. Не желая да правя и прогнози. Трябва да облекчим натиска над здравната система и да реагираме навреме“.

Докато много страни в Европа смекчиха ограниченията, Чехия влезе в нов локдаун на 1 март. Гражданите не могат да напускат домовете си освен по уважителни причини, а пътуването между отделните региони е забранено.

Държавата с население над 10 млн. души е ваксинирала 771 223 граждани с поне една доза от препарата срещу Covid-19.


Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024