Чехия отново влиза в извънредно положение заради Covid-19 - въвеждането на специални мерки за ограничаване на епидемията в страната ще влезе в сила от 5 октомври (понеделник) и ще бъде за срок от 30 дни.

За последните две седмици страната се превърна в едно от огнищата на болестта в Европа, като стигна до 2-ро място по брой на нови случаи на Covid спрямо 100 000 души от населението сред държавите членки на ЕС, като изостава само зад Испания.

Здравният министър на Чехия Роман Примула посочва, че причината за връщането на част от рестрикциите не е свързана просто с броя на новите положителни проби, а с увеличаването на пациентите, които имат нужда от хоспитализация.

976 души се лекуват от Covid-19 в болниците на 10-милионна Чехия. От тях 173 се намират в интензивни отделения, а 111 са поставени на изкуствено обдишване. Здравните власти в страната си поставят за цел да свалят нивото на разпространение от 1.24 до 0.8 или 0.9 (броят на хората, които се заразяват от един потвърден случай).

Правителството на Андрей Бабиш възнамерява да ограничи епидемията, без да затваря магазини и ресторанти, както се случи при първото въвеждане на извънредно положение през март. Според информация на DPA, този път Чехия няма да затваря границите си.

Какво предвиждат новите мерки? От 5 октомври ще бъдат забранени масовите събирания на хора с повече от 10 присъстващи в затворени пространства или с повече от 20 присъстващи на открито. Срокът на мярката е двуседмичен. Изключения ще се правят само за членовете на едно домакинство, служителите в работни помещения или срещи на институционално ниво.

Не повече от 6 души ще могат да се събират на една маса в ресторантите, но все пак заведенията ще могат да продължат да работят при условието на въведения по-рано вечерен час до 22:00 ч. От понеделник влиза в сила и забраната за балове или подобни масови събития за срок от 2 седмици.

Допустимият брой на гостите на сватби или погребения ще бъде намален до 30 души, считано от 19 октомври. Въвежда се и забрана за пеене по време на църковни церемонии. Храмовете няма да допускат повече от 100 души едновременно.

Театрите и киносалоните ще могат да продължат да работят пред публика до 500 души, но без да се допускат антракти.

Професионалните спортни събития ще продължат да се провеждат, но без публика. В няколко региона на Чехия гимназиите ще бъдат затворени за две седмици.

Носенето на предпазни маски във всички обществени места е задължително.

Първото извънредно положение в Чехия беше обявено на 12 март със съгласието на парламента, който удължаваше режима няколко пъти. То беше отменено на 17 май след 66 дни на действие, а карантинните правила бяха отменяни постепенно. Извънредното положение даде възможност на правителството да въведе временни ограничения на някои права, но и да улесни процедурите по закупуването на медицински консумативи и защитно облекло.

Съседна Словакия също се принуди да въведе извънредно положение заради повишаването на случаите на Covid в страната - то ще важи за срок от 45 дни, считано от 1 октомври.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023