Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно Снимка: © Getty Images

Челси направи рекордни сделки за трансфер на нови играчи през януари, като успя да похарчи повече пари от всички участници във големите футболни първенства на Германия, Франция, Испания и Италия, взети заедно.

За един месец лондонският клуб плати над 323 млн. паунда (над 708 млн. лева), за да привлече 8 футболисти.

Най-скъпият от тях беше Енцо Фернандес от "Бенфика", чиято трансферна сума от 106.8 млн. паунда е рекорд за цялата история на Висшата лига на Англия. Само преди една година аржентинският национал Фернандес се присъедини към испанския си клуб за около 10 млн. паунда.

Това е само част от общо 600 млн. паунда, които новият собственик на Челси след Роман Абрамович - Тод Боли - е изхарчил след сделката за придобиването през лятото на 2022.

Финансовите правила за честна игра на УЕФА би трябвало да налагат лимит върху загубите, които един отбор може да поема за конкретен период от време. Клубовете, които не спазват тези условия, са заплашени да загубят точки или да бъдат изключени за наказание.

SkySports обясняват как Челси успяват да намерят вратички в условията на УЕФА и формално да се вместят в ограниченията.

На първо място - клубът привлича играчи, с които подписва дългосрочни договори.

Михайло Мудрик, например, ще бъде част от тима в продължение на 8 години и половина срещу 88 млн. паунда. Така годишният разход за клуба излиза по малко над 10 млн. паунда на година.

В оптимистичния сценарий - ако играчът се справя успешно, Челси има гаранция, че ще го запази за дълъг период и няма да го изгуби в полза на конкуренцията.

В негативния сценарий - инвестицията може да излезе скъпо, ако съответният футболист не се впише добре в отбора, но е с гарантирано високо възнаграждение за 6-8 години.

Ако Челси не се класира за Шампионската лига през следващия сезон, това допълнително ще се отрази върху разходите им за трансфер на нови играчи. Най-важният континентален клубен турнир носи почти 4-кратно по-високи приходи за Челси в сравнение с Висшата лига през 2021 г., когато сините станаха шампион на Европа.

УЕФА вече възнамерява да промени правилата си за финансов феърплей, за да не позволява маневри, подобни на тези на Челси. От лятото на 2023 г. отборите вече ще могат да разпределят трансферния разход само върху период от 5 години. Промените обаче няма да влязат в сила със задна дата - т.е. Челси няма да бъде засегнат от тях.

Неравенството между футболния бизнес в Англия и всички останали европейски лиги е огромно. Според анализ на Deloitte, 11 от 20-те най-богати отбори (според приходите) са английски.

Три от четирите най-богати футболни клубове са в Англия, а отбори от средно ниво като Уест Хем печелят повече, отколкото италианския Милан. Междувременно тимове като Барселона се намират в тежка финансова криза, а Ювентус е разследван за счетоводни измами.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024