"Черен ден". Германия спира последните си три АЕЦ и иска санкции срещу Русия Снимка: © Getty

Край на ядрената енергетика в Германия - в полунощ на 15 срещу 16 април ще бъде сложен край на използването на ядрена електроенергия. Страната ще започне извеждане от експлоатация на последните три действащи реактора (АЕЦ), след като този вид централи имат повече от 60-годишна история в Германия.

Че Берлин иска да е първи в Европа с отказ и от ядрена, и от въглищна енергетика по пътя към въглеродно неутрална икономика, е ясно отдавна. Решението за отказ от атомните централи беше взето след аварията във Фукушима, Япония, през 2011 г.

Преходът към енергия изцяло от възобновяеми източници в Германия трябва да приключи до 2035 г.

Две от трите действащи германски АЕЦ трябваше да бъдат спрени още миналата година, но енергийната криза, породена от войната, която Владимир Путин започна в Украйна през февруари 2022 г., забави процеса. Плановете на правителството сега обаче срещат силен протестен отпор, съобщава Ройтерс.

"Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия", каза в петък председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц, цитиран от ДПА. Свободната демократическа партия (СвДП) в Германия също разкритикува спирането, твърдейки, че ядрената енергия била устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке, която е представител на Зелената партия, е на обратното мнение - че ядрената енергия е "твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза" - предимно заради отромното количество вода, което е нужно за охлаждане по време на производството на ток от атомен разпад.

От своя страна министърът на икономиката Роберт Хабек, който също е от Зелената партия, увери, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последните три АЕЦ.

На този фон Германия стана поредната държава в ЕС, което е "за" налагането на санкции срещу Русия и в областта на ядрената енергетика. Въпросът е спорен, а България в лицето на служебното правителство с премиер Гълъб Донев и на президента Румен Радев вече намекна преди време, че ако се стигне до такива санкции, София ще наложи вето.

България все още е зависима от Москва в сферата на АЕЦ - реакторите в "Козлодуй" са руски и въпреки подписаните нови договори с американската "Уестингхаус" и френската "Фраматом" за алтернативно ядрено гориво, централата все още работи с руско такова. Поддръжката също зависи от руската страна.

"Виждали сме вече, че Русия умишлено използва зависимостите в енергийния сектор като средство за оказване на натиск. Затова сега германското правителство поиска от Европейската комисия в следващия пакет санкции да бъде включен и ядреният сектор", заяви обаче Роберт Хабек в интервю за ДПА. По думите му е време "целият ЕС да стане по-независим от Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023