Честит 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура Снимка: © Getty Images

България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската азбука, просвета и култура.

На този ден се чества паметта на равноапостолите, които създават глаголицата като първа писменост на старославянския език, и на техните ученици, които в края на 9 век са поканени в Преслав от цар Борис-Михаил и разработват кирилицата.

Денят на св. св. Кирил и Методий се празнува официално през 1851 г. в Пловдив по идея на учителя в епархийското училище в града Найден Геров. Паметта за приноса на братята и учениците става ключова елемент от българската национална идентичност и отстояване на независимост - както църковна, така и държавна.

През 2022 г. се празнуват и 130 години от създаването на "Химна на св. св. Кирил и Методий" ("Върви, народе възродени") от Стоян Миайловски - песента, която се превръща в символ на българското училище.

На 24 май в София ще бъде организирана церемония, на която химнът за първи път ще прозвучи в цялост, изпят от сборен ученически хор от столичните училища.

Достъпът до паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна.

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции, посочват от Столична община. Променени са някои стихове, премахнато е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са напълно изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната през 90-те години на XX век текстът на химна е възстановен напълно в оригинал. На ученическите празници продължават да се изпълняват само първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“.

Официално слово ще произнесе поетът Иван Ланджев.

Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци. Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10:30 часа и ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. започва церемонията.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт – спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

Софийската градска художствена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София ще работят с вход свободен за всички посетители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024