Честита Нова година! Светът посреща 2021 без тържества и със спазване на социална дистанция, но с надежда, че годината ще бъде по-добра от 2020.

Едва ли някой е очаквал при посрещането на новото десетилетие, че то ще донесе глобална пандемия, която ще инфектира над 82 милиона души и ще отнеме живота на повече от 1,8 млн. Covid-19 беляза живота ни и дълго време ни затвори у дома, парализира икономиките и създаде хаос по целия свят.

Но също така ни научи да ценим малките неща, да обръщаме повече внимание на близките си хора, да сме съпричастни. Медиците и другите хора на първа линия в борбата с Covid се превърнаха в истински герои и осъзнахме колко важни са всъщност.

2021 г. е година на надеждата. Ваксините срещу коронавируса вече се разпространяват в повечето държави, включително и в България. Препаратите на Pfizer/BioNTech вече се поставят на българските и останалите европейски граждани, като страната ни очаква около 60 хиляди дози само през януари. Скоро ще пристигне и ваксината на Moderna, а тази на AstraZeneca също бе одобрена в Обединеното кралство. Световните лидери и здравните експерти смятат, че това е оръжието, с което ще победим епидемията.

Светът изпраща една странна година на парадоксите – науката и технологиите отбелязаха революционен напредък, а хората ставаха по-суеверни и по-мнителни към фактите от всякога. Това бе годината на спящите улици, но и на будните умове.

Със спящи улици започна и 2021 г. Традиционният новогодишен концерт на площад „Батенберг“ в София, който се провеждаше от 21 години, бе отменен, за да не се допуска струпване на хора. В Ню Йорк затвориха „Таймс скуеър“, като допуснаха само няколко десетки души на празненството, а Франция посрещна 2021 под строг полицейски контрол за спазване на мерките.

Гражданите на Турция бяха напълно затворени, церемония нямаше и пред Бранденбургската врата в Берлин, обичайните зрелищни празненства в Лондон също липсваха заради новия щам на Covid-19.

Папа Франциск пропусна традиционната си новогодишна благословия на площада във Ватикана, като вместо това отправи молитвите си на закрита церемония.

Дори Рио де Жанейро замени концертите на открито и партитата, привличащи десетки хиляди туристи. Фойерверки в Сидни имаше, както обичайно, но на пристанището този път не се събраха хиляди австралийци.

Колкото и трудна да бе 2020 обаче, Новата година носи със себе си и нови възможности. Както казва писателят Георги Господинов – важно е да сме обединени, защото предходната година ни показа, че фразата „аз сме“ е много по-важна от „аз съм“.

Екипът на „Булевард България“ ви честити новата година и ви желае здраве и късмет през 2021!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024