Олимпийски спортист беше хоспитализиран след участие в плуване в реката Снимка: © Getty Images

През юли кметът на Париж Ан Идалго плува в Сена, за да отбележи успеха на френската столица в почистването на реката, известна с това колко мръсна е в действителност. Париж похарчи близо 1,5 млрд. долара за обновяване на канализационната система, с което да направи Сена годна за плуване по време на Игрите. Въпреки усилията обаче темата за качеството на водата се превърна в голямо главоболие за организаторите.

Отборът на Белгия обяви, че се отказва от състезанието по триатлон в понеделник, след като една от състезателките му се разболя след плуване в реката миналата седмица. Според белгийския вестник "De Standaard" триатлонистката Клер Мишел е била хоспитализирана и се лекува от инфекция с E. coli.

Въпреки че повечето видове E. coli са безвредни, някои от тях могат да доведат до диария, инфекции на пикочните пътища, пневмония, сепсис или в най-тежките случаи - смърт.

Организаторите на Олимпийските игри нямаха незабавно изявление относно състоянието на Мишел. Те обаче обявиха, че смесената щафета по триатлон ще се състои и без участието на Белгия - в предвидената за това състезание река Сена.

Те посочват, че тестовете за качеството на водата, направени в деня на индивидуалните състезания по триатлон, са показали "много добри" резултати. Нивата на бактериите E.Coli - ключов индикатор за количеството фекалии - са измерени на 192-308 единици за 100 ml, което е под опасната граница от 1000 единици/ml.

Преди индивидуалните състезания по триатлон имаше редица опасения за състоянието на река Сена. Всички тренировки там бяха отменени, а индивидуалната надпревара при мъжете трябваше да бъде отложена с 24 часа заради проблеми със замърсяването. В крайна сметка тя се проведе макар и по-късно от предвиденото.

Причината беше свързана с дъждовете, които се изляха над Париж още в първите два дни от Олимпиадата. Смята се, че силна дъждовна буря от миналия четвъртък отново е замърсила водите. Известно е, че проливните дъждове предизвикват изхвърляния от канализацията във водния път.

Белгийският комитет заяви, че "се надява, че ще бъдат извлечени поуки" за бъдещите състезания по триатлон на Олимпийските игри.

"Тук имаме предвид гарантирането на тренировъчните дни, състезателните дни и формата на състезанието, които трябва да бъдат изяснени предварително и да гарантират, че няма да има несигурност за спортистите и техните екипи", се казва в негова позиция.

Швейцарските власти съобщиха в събота, че техният триатлонист Адриен Брифод, който също се е състезавал в Сена в сряда, страда от инфекция, довела до стомашни проблеми. Те обаче уточняват, че е "невъзможно да се каже" дали състоянието му е свързано с плуването.

Норвежкият триатлонист Ветле Бергсвик Торн също се е разболял ден след участието си в мъжкия триатлон. Торн е със симптоми на раздразнен стомах и повръщане. Спортистът обаче смята, че вероятната причина е хранително отравяне, като няма официална информация за това.

"Мислим си, което мислят всички: че вероятно е от реката. Но не знаем. Може да е от реката, може и да е от пилето", казва неговият треньор пред норвежката обществена телевизия NRK.

Тази седмица в Париж предстоят маратонските плувания, които ще се проведат в четвъртък и петък.

Замърсяването на Сена след дъждовете застрашава финалите на триатлон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024