Coca-Cola HBC купува емблематичната водка Finlandia Снимка: © Cola-Cola HBC

Популярната водка Finlandia - един от най-известните алкохолни брандове в сегмента си в Европа - вече е собственост на компанията Coca-Cola НВС - отделното дружество, дъщерно на Coca-Cola Company. Съобщението за сделката дойде официално от централата на Coca-Cola HBC в Швейцария. Договорът на продажба с досегашния собственик на марката водка - Brown-Forman Corporation - е на стойност 220 млн. щатски долара. Завършването ѝ се очаква във втората половина на 2023 г., след като преминат нужните за придобиването регулаторни одобрения.

Coca-Cola НВС всъщност придобива Brown-Forman Finland Oy - компанията собственик на Finlandia, която досега е част от Brown-Forman Corporation. Компанията майка притежава и други емблематични алкохолни брандове като тенеси уискито Jack Daniel`s. Brown-Forman оперира в 170 държави. Придобиването сега на дружеството собственик на водката се извършва чрез дъщерното дружество, изцяло притежавано от Coca-Cola HBC - CC Beverages Holdings II BV, става ясно от съобщението.

Всъщност Coca-Cola HBC е дистрибутор на водка Finlandia от 17 години. В портфолиото на компанията за дистрибутирани напитки са още уискитата Maccalan и Famous Grouse, продуктите на Campari Company - Campari и Aperol, и др. Водка Finlandia - според публичните данни - е първата алкохолна марка, която гигантът, съсредоточен иначе в сферата на производство на безалкохолни и освежаващи напитки, ще притежава.

Водка Finlandia е създадена през 1970 г. и е водеща марка в Централна и Източна Европа с годишен обем от 2,7 милиона 9-литрови каси в световен мащаб (според данните за 2021 г.). Finlandia се бутилира от Anora Group plc във Финландия по силата на дългосрочно споразумение. Предлага се чиста и в няколко ароматизирани версии.

От Coca-Cola HBC казват, че гледат на сделката като на атрактивна инвестиция и естествена еволюция на ролята на компанията като един от дистрибуторите партньори на Finlandia в продължение на близо 2 десетилетия. Придобиването на марката водка е продължение на "нашето изпитано във времето и широкообхватно партньорство с Brown-Forman", се казва в съобщението за предстоящото придобиване.

"Имаме удоволствието да предадем факела на собствеността на Finlandia на Coca-Cola HBC, която се е доказала като силен и надежден партньор на нашите марки повече от 17 години. Вярваме, че Coca-Cola HBC е подходяща за подкрепа на бъдещите етапи на развитие на Finlandia", заявяват на свой ред от Brown-Forman.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024