Coca-Cola ще продава местна кола на руснаците - нарича я Dobry Cola Снимка: © Getty Images

Компанията "Coca Cola HBC AG" е започнала да произвежда местна кола в Русия, която брандира под името Dobry Cola, съобщава "Ройтерс". Това става месеци, след като производството и продажбите на продукти на емблематичната марка "Coca-Cola" бяха спрени заради масовото напускане на западните компании от страната в отговор на войната в Украйна.

HBC е сред едно от многото бутилиращи подразделения на "Кока-Кола" (The Coca-Cola Company) по света и притежава руските й франчайзи за бутилиране и продажба на газираните напитки. По-рано от HBC заявиха, че са изчерпали запасите си и са спряли да произвеждат и продават продукти на Coca-Cola в Русия - някога най-големият ѝ пазар, и сега ще има по-малко присъствие там.

"Dobry" е позната марка сок в страната, но от компанията казаха, че проучват възможността за разширяване на съществуващите местни марки чрез своя бизнес "Multon Partners".

"Dobry Cola няма връзка с Coca-Cola или Coca-Cola Co", се казва в изявление на HBC.

В петък информационна агенция Интерфакс цитира основателя на руската верига за бързо хранене "Теремок", която предлага традиционни ястия, че е получил известие от компанията зад "Добрый кола" напитката да се продава в ресторантите.

Местните конкуренти, а с тях и редица имитатори и нерегламентирани вносители на Кока-Кола заляха пазара, откакто компанията спря производството на напитките под емблематичната марка.

Coca-Cola навлезе за първи път в Съветския съюз през 1979 г..В момента компанията води битки срещу стоките на сивия пазар, които представляват неразрешен внос на продуктите ѝ в Русия. От съдебни документи става ясно, че предприятието се бори и с руски копия на нейната друга линия - "Fanta".

Това става месеци, след като производството и продажбите на продукти на емблематичната марка "Coca-Cola" бяха спрени заради масовото напускане на западните компании от страната в отговор на войната в Украйна. Руската версия на Starbucks отвори врати със сходно лого, име и познато меню


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024