Covid-19: Има ли полза от текстилните маски? Снимка: © Getty Images

Носенето на текстилни маски не бива да се препоръчва като предпазно средство за вирусни инфекции. Това показват изводите от изследване на Университета на Нов Южен Уелс (Австралия), проведено още през 2015 г. върху над 1600 здравни работници и публикувано в British Medical Journal.

Текстилните маски, които се перат и ползват многократно, станаха популярен заместител на дефицитните хирургически или респираторни маски по време на пандемията от новия коронавирус. Лесни са за производство в домашни условия, евтини са, не се изхвърлят след първото ползване, а и при липсата на други средства изглеждат единствен достъпен вариант.

Проблемът е, че те не предоставят почти никаква защита срещу проникване на частици до дихателните пътища.

Задържането на влага, непрекъснатото им ползване и лошото филтриране са фактори, които може да доведат до увеличен риск от инфекция, предупреждават австралийските изследователи.

Техният тест е извършен върху служители в 14 болници в Ханой (Виетнам), които са разпределени на три групи. В първата група влизат здравни работници, които носят стандартните медицински маски. Във втората група попадат хората, на които са раздадени текстилни маски. Организирана е и трета контролна група с обичайна практика.

Участниците в изследването използват маска по време на всяка работна смяна в продължение на 4 последователни седмици.

Първата група участници - ползващите трислойни медицински маски - получават по два броя от предпазното средство за всяка 8-часова смяна.

Участниците във втората група получават общо 5 двуслойни текстилни маски за целия период на изследването, като от тях се изисква да ги перат и сменят в течение на времето. Прането на маските се случва със сапун и вода, всекидневно след края на смяната. Медицинските работници са снабдени и с писмени инструкции за начина, по който трябва да почистват своите текстилни маски.

Контролната група е оставена да работи по обичайния си начин - т.е. да носят или да не носят маски по своя преценка, но да записват кога и колко дълго са ползвали защитното средство.

Всички участници в изследването трябва да мерят температурата си всекидневно и да записват симптомите на евентуално заболяване.

Това, което учените проверяват, е нивото на разпространение на три групи болести - клинчно респираторно заболяване; заболяване, наподобяващо грип, и лабораторно потвърдено вирусно респираторно заболяване. Направени са тестове за 17 респираторни вируса: респираторен синцитиален вирус (RSV) A и B, човешки метапневмовирус (hMPV), грип A (H3N2), (H1N1) pdm09, грип В, парагрипни вируси 1–4, грип С, риновируси, коронавирус SARS-CoV, асоцииран с тежък остър респираторен синдром, коронавируси 229Е, NL63, OC43 и HKU1, аденовируси и човешки бокавирус (hBoV). Новият вирус SARS-CoV2, който причинява заболяването от Covid-19, не присъства в списъка поради факта, че изследването е проведено още преди 4 години, но той също се разпространява през капков и аерозолен път.

Резултатите от изследването показват, че най-ниският брой инфекции от трите групи болести се наблюдават при служителите, ползвали хирургически маски. На второ място се оказва контролната група (която не е била задължена да носи маски), а на последно място по защитеност са били хората с текстилните маски.

Нивото на инфектиране от грипоподобни болести е значително по-високо в групата с текстилни маски, в сравнение с хирургическите.

Пропускливостта на частици от текстилните маски е почти 97%, а на хирургическите - 44%. При респираторните N95 маски, ползвани за сравнение, пропускливостта е под 0,1%.

Изследователите стигат до извода, че текстилни маски не бива да се използват като средство за предпазване от респираторни инфекции.

"В интерес на общественото здраве по цял свят е да се обърне адекватно внимание на последствията от ползването на текстилни маски (в условията на пандемия или нововъзникващи инфекции). Медицинските маски дават по-добра защита срещу разпространението на капчици от кръв или телесни течности. Медицинските или респираторните маски се препоръчват от различни организации за предотвратяването на разпространението на вируса Ебола, но недостигът им може да доведе до принуда на здравните работници да ползват текстилни маски. В интерес на безопасните и достъпни възможности за защита в най-бедни страни, има поле за изследване на по-ефективно произведени текстилни маски. Но докато такива изследвания не бъдат направени, текстилните маски не бива да се препоръчват", се казва в изводите на учените от Австралия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024