Кои маски защитават най-добре от коронавируса? Снимка: © getty images
  • В Европа респираторните маски се разделят на класове FFP1, FFP2 и FFP3
  • Първият не върши работа при защита от коронавирус, а третият спира до 99% . Вторият също се използва от медицински лица и има висока ефективност.

Все повече хора си купуват предпазни маски с надеждата да се предпазят от новия коронавирус Covid-19, макар здравните експерти да не се убедени, че носенето на такива не е ефективен начин за защита срещу заразата.

Вече разгледахме Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси - хирургически и респираторни. Първите могат да спрат капчиците от устата на даден човек, които се насочват към определена повърхност или друг човек в близко разстояние, тоест те трябва да се използват само от болни хора. Вторите филтрират повечето частици, пренасяни по въздуха. Те предпазват хората от това да вдишват частици с диаметър, по-голям от 0,3 микрона. Коронавирусът е с размер на диаметъра между 0,2 и 0,5 микрона, според авторитетното научно списание по медицина “The Lancet”.

Изследванията показват, че защитата с респираторни маски е между 11,5 и 15,9 пъти по-добра от тази на хирургическитe, когато става дума за предпазване от въздушно-преносими бактериални и вирусни патогени.

Хирургическите маски са предвидени за предпазване от инфекции, предавани по капков път. Защитата срещу частици е по-ниска от филтриращите лицеви респираторни маски от най-ниската категория N95, но и двата типа се смятат за равностойни при предпазване от грипна инфекция, когато концентрацията на заразните вируси е ниска.

Различни класове предпазни маски:

В зависимост от региона има различни стандарти на предпазните маски. В Европа за хирургическите маски това е стандарта EN 14683, който ги разделя на 3 нива на ефикасност на бактериалната филтрация - BFE1, BFE2 и R. Препоръчват се обаче респираторните маски, които също се разделят на три класа - FFP1, FFP2 и FFP3. Европейският стандарт за респираторните маски се нарича EN 149:2001 - това е важно да се знае в случай, че се поръчват маски извън ЕС.

FFP1 филтрира най-малко. Аерозолната му филтрация възлиза на поне 80%, но през нея се пропускат до 22% от частиците. Използва се предимно срещу прах при домашни ремонти или подобен тип работа.

FFP2 филтрира поне 94% от частиците и пропуска до 8% от тях. Маските от този клас се използват предимно при строежи, в селското стопанство и от медицински лица при грипни вируси. В момента се използват и срещу коронавируса. Този стандарт се смята за ефикасен в САЩ и някои други страни, но за Европа изискванията са по-високи.

FFP3 филтрират най-успешно - минимум 99% от частиците с максимално пропускане от 2%. Те предпазват дори от фини частици като азбест.

Европейските медицински лица, които се грижат за болен от коронавирус, са задължени да използват поне клас FFP2 или FFP3. Много е важно и да се внимава с размера на маската. Обикновено маските се тестват върху манекени. Когато става дума за лицето на човек обаче, размерът е много важен, тъй като ако маската е по-голяма, при движение, е възможно да се елиминира ефектът от предпазването.

Британско изследване от 2016 г. прави проверка на цялостната защита на респираторните маски от типа FFP1, FFP2 и FFP3, и три вида хиругически маски, като вземат предвид отношението между защитния фактор и фактора на пасването върху лицето.

Маските са тествани върху 30 студенти на възраст от 18 до 24 години, по равен брой мъже и жени, като през маските е впръскван аерозол на разтвор от натриев хлорид. Направени са тестове на защитата срещу частици между 0,093 и 1,61 микрона, като независимо от резултатите на факторите на пасване, защитният фактор на респираторните маски е: 19,6 за FFP1, 27,1 за FFP2 и 26,7 за FFP3. Нито една от тестваните хирургически маски няма защитен фактор, по-висок от 4.

Минималният защитен фактор на FFP-респираторните маски и на хирургическите маски е при частици с размер между 0,263 и 0,384 микрона. Проникването на частици през отворените пространства между маската и лицето е значително по-високо от проникването през филтърния материал - при хирургическите маски проникването е от 4 до 8 пъти по-високо, а при респираторните - около 1,5 до 6,7 пъти по-високо.

95% от респираторните маски имат защитен фактор над 4, но процентът при фактор над 10 и над 20 е съответно: за FFP1 - 82,5% и 60%, за FFP2 - 89,1% и 69,6%, за FFP4 - 87,2% и 71,8%. В това отношение, маските FFP3 се представят равностойно или по-слабо от маските FFP2.

FFP3 не постигат най-добри резултати на тестовете за пасване на лицето, което отново показва, че наличието на най-висока филтрираща ефикасност не е задължителна гаранция за защита. Изводите от изследването са, че европейският стандарт за защитен фактор 10 за FFP2 и 20 за FFP3 може да надценява реалната предпазна сила на тези респираторни маски срещу частици в размер 0,093 и 1,61.

Още по темата:

Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси

Маски "на черно": Онлайн търговци манипулират цените във времена на здравна криза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022