Снимка: © getty images
  • В Европа респираторните маски се разделят на класове FFP1, FFP2 и FFP3
  • Първият не върши работа при защита от коронавирус, а третият спира до 99% . Вторият също се използва от медицински лица и има висока ефективност.

Все повече хора си купуват предпазни маски с надеждата да се предпазят от новия коронавирус Covid-19, макар здравните експерти да не се убедени, че носенето на такива не е ефективен начин за защита срещу заразата.

Вече разгледахме  Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси - хирургически и респираторни. Първите могат да спрат капчиците от устата на даден човек, които се насочват към определена повърхност или друг човек в близко разстояние, тоест те трябва да се използват само от болни хора. Вторите филтрират повечето частици, пренасяни по въздуха. Те предпазват хората от това да вдишват частици с диаметър, по-голям от 0,3 микрона. Коронавирусът е с размер на диаметъра между 0,2 и 0,5 микрона, според авторитетното научно списание по медицина “The Lancet”.

Изследванията показват, че защитата с респираторни маски е между 11,5 и 15,9 пъти по-добра от тази на хирургическитe, когато става дума за предпазване от въздушно-преносими бактериални и вирусни патогени. 

Хирургическите маски са предвидени за предпазване от инфекции, предавани по капков път. Защитата срещу частици е по-ниска от филтриращите лицеви респираторни маски от най-ниската категория N95, но и двата типа се смятат за равностойни при предпазване от грипна инфекция, когато концентрацията на заразните вируси е ниска. 

Различни класове предпазни маски:

В зависимост от региона има различни стандарти на предпазните маски. В Европа за хирургическите маски това е стандарта EN 14683, който ги разделя на 3 нива на ефикасност на бактериалната филтрация - BFE1, BFE2 и R. Препоръчват се обаче респираторните маски, които също се разделят на три класа - FFP1, FFP2 и FFP3. Европейският стандарт за респираторните маски се нарича EN 149:2001 - това е важно да се знае в случай, че се поръчват маски извън ЕС.

FFP1 филтрира най-малко. Аерозолната му филтрация възлиза на поне 80%, но през нея се пропускат до 22% от частиците. Използва се предимно срещу прах при домашни ремонти или подобен тип работа.

FFP2 филтрира поне 94% от частиците и пропуска до 8% от тях. Маските от този клас се използват предимно при строежи, в селското стопанство и от медицински лица при грипни вируси. В момента се използват и срещу коронавируса. Този стандарт се смята за ефикасен в САЩ и някои други страни, но за Европа изискванията са по-високи. 

FFP3 филтрират най-успешно - минимум 99% от частиците с максимално пропускане от 2%. Те предпазват дори от фини частици като азбест. 

Европейските медицински лица, които се грижат за болен от коронавирус, са задължени да използват поне клас FFP2 или FFP3. Много е важно и да се внимава с размера на маската. Обикновено маските се тестват върху манекени. Когато става дума за лицето на човек обаче, размерът е много важен, тъй като ако маската е по-голяма, при движение, е възможно да се елиминира ефектът от предпазването. 

Британско изследване от 2016 г. прави проверка на цялостната защита на респираторните маски от типа FFP1, FFP2 и FFP3, и три вида хиругически маски, като вземат предвид отношението между защитния фактор и фактора на пасването върху лицето. 

Маските са тествани върху 30 студенти на възраст от 18 до 24 години, по равен брой мъже и жени, като през маските е впръскван аерозол на разтвор от натриев хлорид. Направени са тестове на защитата срещу частици между 0,093 и 1,61 микрона, като независимо от резултатите на факторите на пасване, защитният фактор на респираторните маски е: 19,6 за FFP1, 27,1 за FFP2 и 26,7 за FFP3. Нито една от тестваните хирургически маски няма защитен фактор, по-висок от 4. 

Минималният защитен фактор на FFP-респираторните маски и на хирургическите маски е при частици с размер между 0,263 и 0,384 микрона. Проникването на частици през отворените пространства между маската и лицето е значително по-високо от проникването през филтърния материал - при хирургическите маски проникването е от 4 до 8 пъти по-високо, а при респираторните - около 1,5 до 6,7 пъти по-високо. 

95% от респираторните маски имат защитен фактор над 4, но процентът при фактор над 10 и над 20 е съответно: за FFP1 - 82,5% и 60%, за FFP2 - 89,1% и 69,6%, за FFP4 - 87,2% и 71,8%. В това отношение, маските FFP3 се представят равностойно или по-слабо от маските FFP2. 

FFP3 не постигат най-добри резултати на тестовете за пасване на лицето, което отново показва, че наличието на най-висока филтрираща ефикасност не е задължителна гаранция за защита. Изводите от изследването са, че европейският стандарт за защитен фактор 10 за FFP2 и 20 за FFP3 може да надценява реалната предпазна сила на тези респираторни маски срещу частици в размер 0,093 и 1,61.

Още по темата: 

Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси

Маски "на черно": Онлайн търговци манипулират цените във времена на здравна криза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени