Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси
  • Здравните експерти считат, че носенето на предпазна маска не е ефективен начин да се предпазим от действащия вирус Covid-19
  • Видовете предпазни маски са хирургически и респираторни.
  • Мнозина обаче не използват правилно нито един от двата типа.

Една от превантивните мерки, които хората могат да предприемат по време на кризата с новия коронавирус, е да носят маска за лице, но здравните експерти не смятат, че това помага особено.

„Предполага се, че маските не са много ефективни при предпазване“, казва пред Business Insider Ерик Тонър – учен в Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“.

Според Световната здравна организация това, което със сигурност помага и е необходимо като част от превенцията, е да мием ръцете си по-често, отколкото сме го правили. Дезинфектирането на ръцете е най-ефикасният начин да се предпазим от заразата. Продължителността на всяко изплакване трябва да е поне 20 секунди, като винаги да се използва сапун.

Друго важно правило е да избягваме да докосваме лицето си, тъй като има шанс микробите да се намират върху ръцете ни. Ако не сме ги измили, то вирусът може да бъде пренесен около устата, носа или очите ни.

Въпреки това маските се препоръчват на хора, които имат симптоми на болестта или са пътували до Ухан или друго огнище на заразата сравнително скоро. Това намалява риска да се заразят хората наоколо.

Откакто епидемията се зароди в китайския Ухан, в глобален мащаб са се заразили над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704. Скоро се очаква светът да попадне ситуация на пандемия.

Какви са видовете предпазни маски?

Маските за лице са създадени така, че да предпазват от големи замърсители и въздушни частици. Има два вида – хирургически и респираторни тип N95.

Последните филтрират повечето частици, пренасяни по въздуха. Те предпазват хората от това да вдишват частици с диаметър, по-голям от 0,3 микрона. Коронавирусът е с размер на диаметъра между 0,2 и 0,5 микрона, според авторитетното научно списание по медицина “The Lancet”.

Този вид маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо заради пушек от пожари или замърсяване. Създадени са така, че да се прилепват плътно към лицето.

Хирургическите маски могат да спрат капчиците от устата на даден човек, които се насочват към определена повърхност или друг човек в близко разстояние. Тяхната основна цел е да спрат пренасянето на микроби в посока от лекарите към пациентите.

Много хора не използват правилно нито един от двата вида маски. Повечето ги местят встрани, за да докосват лицето си, а така премахват бариерата, която маската е създала. Това прави предпазването неефективно. Хирургическите маски трябва да се сменят често - веднага след като се овлажнят, както и след среща и контакт с болен човек.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024