Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси
  • Здравните експерти считат, че носенето на предпазна маска не е ефективен начин да се предпазим от действащия вирус Covid-19
  • Видовете предпазни маски са хирургически и респираторни.
  • Мнозина обаче не използват правилно нито един от двата типа.

Една от превантивните мерки, които хората могат да предприемат по време на кризата с новия коронавирус, е да носят маска за лице, но здравните експерти не смятат, че това помага особено.

„Предполага се, че маските не са много ефективни при предпазване“, казва пред Business Insider Ерик Тонър – учен в Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“.

Според Световната здравна организация това, което със сигурност помага и е необходимо като част от превенцията, е да мием ръцете си по-често, отколкото сме го правили. Дезинфектирането на ръцете е най-ефикасният начин да се предпазим от заразата. Продължителността на всяко изплакване трябва да е поне 20 секунди, като винаги да се използва сапун.

Друго важно правило е да избягваме да докосваме лицето си, тъй като има шанс микробите да се намират върху ръцете ни. Ако не сме ги измили, то вирусът може да бъде пренесен около устата, носа или очите ни.

Въпреки това маските се препоръчват на хора, които имат симптоми на болестта или са пътували до Ухан или друго огнище на заразата сравнително скоро. Това намалява риска да се заразят хората наоколо.

Откакто епидемията се зароди в китайския Ухан, в глобален мащаб са се заразили над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704. Скоро се очаква светът да попадне ситуация на пандемия.

Какви са видовете предпазни маски?

Маските за лице са създадени така, че да предпазват от големи замърсители и въздушни частици. Има два вида – хирургически и респираторни тип N95.

Последните филтрират повечето частици, пренасяни по въздуха. Те предпазват хората от това да вдишват частици с диаметър, по-голям от 0,3 микрона. Коронавирусът е с размер на диаметъра между 0,2 и 0,5 микрона, според авторитетното научно списание по медицина “The Lancet”.

Този вид маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо заради пушек от пожари или замърсяване. Създадени са така, че да се прилепват плътно към лицето.

Хирургическите маски могат да спрат капчиците от устата на даден човек, които се насочват към определена повърхност или друг човек в близко разстояние. Тяхната основна цел е да спрат пренасянето на микроби в посока от лекарите към пациентите.

Много хора не използват правилно нито един от двата вида маски. Повечето ги местят встрани, за да докосват лицето си, а така премахват бариерата, която маската е създала. Това прави предпазването неефективно. Хирургическите маски трябва да се сменят често - веднага след като се овлажнят, както и след среща и контакт с болен човек.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022