• Здравните експерти считат, че носенето на предпазна маска не е ефективен начин да се предпазим от действащия вирус Covid-19
  • Видовете предпазни маски са хирургически и респираторни.
  • Мнозина обаче не използват правилно нито един от двата типа.

Една от превантивните мерки, които хората могат да предприемат по време на кризата с новия коронавирус, е да носят маска за лице, но здравните експерти не смятат, че това помага особено.

„Предполага се, че маските не са много ефективни при предпазване“, казва пред Business Insider Ерик Тонър – учен в Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“.

Според Световната здравна организация това, което със сигурност помага и е необходимо като част от превенцията, е да мием ръцете си по-често, отколкото сме го правили. Дезинфектирането на ръцете е най-ефикасният начин да се предпазим от заразата. Продължителността на всяко изплакване трябва да е поне 20 секунди, като винаги да се използва сапун.

Друго важно правило е да избягваме да докосваме лицето си, тъй като има шанс микробите да се намират върху ръцете ни. Ако не сме ги измили, то вирусът може да бъде пренесен около устата, носа или очите ни.

Въпреки това маските се препоръчват на хора, които имат симптоми на болестта или са пътували до Ухан или друго огнище на заразата сравнително скоро. Това намалява риска да се заразят хората наоколо.

Откакто епидемията се зароди в китайския Ухан, в глобален мащаб са се заразили над 80 хиляди души, а смъртните случаи са 2,704. Скоро се очаква светът да попадне ситуация на пандемия.

Какви са видовете предпазни маски?

Маските за лице са създадени така, че да предпазват от големи замърсители и въздушни частици. Има два вида – хирургически и респираторни тип N95.

Последните филтрират повечето частици, пренасяни по въздуха. Те предпазват хората от това да вдишват частици с диаметър, по-голям от 0,3 микрона. Коронавирусът е с размер на диаметъра между 0,2 и 0,5 микрона, според авторитетното научно списание по медицина “The Lancet”.

Този вид маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо заради пушек от пожари или замърсяване. Създадени са така, че да се прилепват плътно към лицето.

Хирургическите маски могат да спрат капчиците от устата на даден човек, които се насочват към определена повърхност или друг човек в близко разстояние. Тяхната основна цел е да спрат пренасянето на микроби в посока от лекарите към пациентите.

Много хора не използват правилно нито един от двата вида маски. Повечето ги местят встрани, за да докосват лицето си, а така премахват бариерата, която маската е създала. Това прави предпазването неефективно. Хирургическите маски трябва да се сменят често - веднага след като се овлажнят, както и след среща и контакт с болен човек. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат