Covid-19 не попречи за 83% активност на изборите в Нидерландия Снимка: © Getty Images

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е на път да спечели четвърти мандат, след като неговата Партия за свобода и демокрация излезе на първо място след парламентарните избори в страната.

Независимо от коронавирусната пандемия, близо 83% от избирателите упражниха правото си на глас. Изборите бяха разпределени в три поредни дни, за да не се допусне още по-голямо разпространение на Covid-19 в страната. Гражданите на някои градове като Амстердам имаха възможност да подават бюлетините си в урни, изнесени на открито, край които може да се мине с автомобил или велосипед.

Червените моливи, с които се попълват бюлетините, бяха поръчани в огромни количества, така че да се ползват или за еднократна употреба, или да се дезинфекцират на място, без да се пречи на изборния процес.

Нидерландия се намира в локдаун, с вечерен час и забрана за обществени събирания, заради високата заболеваемост.

Изборни секции бяха разкрити в училищни сгради, църкви, музеи, концертни зали и в "най-малко една вятърна мелница", съобщава Associated Press. Властите са разпределили урните в колкото може повече места, така че хората да могат да гласуват безопасно.

Предизборната кампания се е водила предимно с телевизионни дебати. Обичайните масови сбирки в партийните централи в нощта на изборите липсваха, но някои от победителите не скриха емоцията си от резултата на вота.


Центристката партия D66 на бившия дипломат в ООН Сигрид Кааг излиза на второ място с 27 мандата, което е най-доброто постижение на политическата сила. "Каква прекрасна вечер, подкрепата ви за нашите идеи е огромна, а благодарността ми е голяма", пише тя в туит със снимка, на която се вижда как се е качила върху масата, докато празнува резултата.

Според предварителните данни, партията на Марк Рюте печели 36 от 150 места в нидерландския парламент, като се нарежда на първо място с опция да получи мандат за ново коалиционно правителство.

Партията на свободата на Герт Вилдерс отбелязва загуба на три депутатски мандата, а досегашният коалиционен партньор на Рюте - Християндемократите - губят пет позиции в парламента до 14. Само три от 17-те партии, които ще получат парламентарно представителство, са успели да спечелят повече от 10% от гласовете. Това обаче няма да попречи на Марк Рюте да формира нова коалиция относително бързо, доколкото трите център-десни формации разполагат с мнозинство.

Високата избирателна активност на парламентарни избори е традиционно над 70%, като рекордът за последните 50 години е постигнат през 1977 с 88%.

"Тефлоновият Марк Рюте" или "Г-н Не, не, не": Премиерът на Нидерландия и пестливата четворка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024