Снимка: © Getty Images

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е на път да спечели четвърти мандат, след като неговата Партия за свобода и демокрация излезе на първо място след парламентарните избори в страната.

Независимо от коронавирусната пандемия, близо 83% от избирателите упражниха правото си на глас. Изборите бяха разпределени в три поредни дни, за да не се допусне още по-голямо разпространение на Covid-19 в страната. Гражданите на някои градове като Амстердам имаха възможност да подават бюлетините си в урни, изнесени на открито, край които може да се мине с автомобил или велосипед.

Червените моливи, с които се попълват бюлетините, бяха поръчани в огромни количества, така че да се ползват или за еднократна употреба, или да се дезинфекцират на място, без да се пречи на изборния процес.

Нидерландия се намира в локдаун, с вечерен час и забрана за обществени събирания, заради високата заболеваемост.

Изборни секции бяха разкрити в училищни сгради, църкви, музеи, концертни зали и в "най-малко една вятърна мелница", съобщава Associated Press. Властите са разпределили урните в колкото може повече места, така че хората да могат да гласуват безопасно.

Предизборната кампания се е водила предимно с телевизионни дебати. Обичайните масови сбирки в партийните централи в нощта на изборите липсваха, но някои от победителите не скриха емоцията си от резултата на вота.


Центристката партия D66 на бившия дипломат в ООН Сигрид Кааг излиза на второ място с 27 мандата, което е най-доброто постижение на политическата сила. "Каква прекрасна вечер, подкрепата ви за нашите идеи е огромна, а благодарността ми е голяма", пише тя в туит със снимка, на която се вижда как се е качила върху масата, докато празнува резултата.

Според предварителните данни, партията на Марк Рюте печели 36 от 150 места в нидерландския парламент, като се нарежда на първо място с опция да получи мандат за ново коалиционно правителство.

Партията на свободата на Герт Вилдерс отбелязва загуба на три депутатски мандата, а досегашният коалиционен партньор на Рюте - Християндемократите - губят пет позиции в парламента до 14. Само три от 17-те партии, които ще получат парламентарно представителство, са успели да спечелят повече от 10% от гласовете. Това обаче няма да попречи на Марк Рюте да формира нова коалиция относително бързо, доколкото трите център-десни формации разполагат с мнозинство.

Високата избирателна активност на парламентарни избори е традиционно над 70%, като рекордът за последните 50 години е постигнат през 1977 с 88%.

"Тефлоновият Марк Рюте" или "Г-н Не, не, не": Премиерът на Нидерландия и пестливата четворка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Румен Радев ще връчи първия мандат на ПП още утре

"Продължаваме промяната" ще разполага със седмица за събиране на подкрепа за ново правителство

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо