Covid-19 по света: 100 дни без предаване на вируса в Нова Зеландия и траур в Бразилия Снимка: © Getty Images

Докато новите случаи на Covid-19 по света продължават да растат, Нова Зеландия е едно от най-безопасните места на планетата. Островната държава с население близо 5 млн. души отчете стотния пореден ден без предаване на коронавируса от човек на човек.

Положителните проби в световен мащаб достигнаха до 19,8 млн., 729 хиляди души са починали и много държави започват да затягат отново противоепидемичните мерки. Нова Зеландия се завърна към нормалния живот, но властите все пак остават притеснени, че хората вече отказват да се тестват, не използват приложенията за проследяване от страна на правителството и дори игнорират основните правила за хигиена, предаде The Guardian.

В момента на острова има 23 активни случая на Covid-19, като тези хора са изолирани в специална сграда. Страната е отчела общо 1219 положителни проби.

„Постигането на 100 дни без разпространение на коронавируса е значително постижение. Въпреки това, всички ние знаем, че не можем да си позволим да бъдем самодоволни“, каза здравният министър д-р Ашли Блумфийлд.

В съседна Австралия се наблюдава абсолютен контраст. В щата Виктория, който е най-засегнат от заразата, бе регистриран ден с рекорден брой смъртни случаи. 17 души починаха вследствие на коронавируса, а 10 от тях са свързани с дом за възрастни. В щата отчетоха 394 случая на Covid-19.

Тежко е положението и в Бразилия, която премина прага от 100 хиляди смъртни случая от началото на пандемията. Това е втората най-засегната страна в света, като над 3 млн. от 212 млн. население са се заразили с коронавируса.

Националният конгрес и Федералният върховен съд на Бразилия обявиха траур за починалите. Сенаторът Дейви Алколумбър нарече 8 август "един от най-черните дни в съвременната история на страната".

„Държавата ни никога не се е срещала с трагедия от такъв мащаб. Сто хиляди души - всеки от които има име, професия, планове и мечти. 100 хиляди души, без съмнение, оставили своя отпечатък върху този свят и в живота на другите. В знак на солидарност и в памет на всеки от 100-те хиляди починали обявяваме три дни национален траур", каза председателят на Върховния съд Диас Тофоли.

Междувременно Съединените американски щати са близо до това да достигнат кота от 5 млн. заразени с Covid-19. Според различни информации – на The New York Times и worldometers.info, тази цифра вече е надмината. Най-засегнатата от пандемията страна в света регистрира вече повече от 165 хиляди смъртни случая вследствие на коронавируса.

Президентът Доналд Тръмп подписа четири указа, насочени към облекчаване на икономическите последици от пандемията, съобщи CNN. Един от тях цели осигуряване на повече помощи за безработни, а друг предвижда облекчения върху изплащането на студентски заеми. Трети указ преустановява, при определени условия, изгонване от жилище при неплащане на наем, а четвърти отменя някои данъци върху заплатите. Указите ще действат или от първи септември, или със задна дата – от 1 август, като ще продължат до края на годината.

Расте броят на заразените с Covid-19 в Гърция, като за последното денонощие бяха отчетени 152 нови случая. Затова властите разширяват обхвата на ограничителните мерки. Има риск от поставяне под карантина на райони с висок брой заболели, предаде БНР.

Само от един цех за обработка на хранителни продукти в Халкидики 50 работници са заразени с коронавируса. Те са поставени под карантина заедно със семействата им. Не се съобщава дали сред заразените има и българи.

Очаква се утре гръцките власти да наложат извънредни ограничителни мерки в Северна Гърция, където са повечето случаи на заразени с вируса. В Солун под карантина е хотел, където са настанени мигранти. Полиция охранява мястото и не допуска мигрантите да напускат хотела. В същия град бе отменен и Международният мострен панаир.

Остров Порос е под пълна карантина, като всички туристи го напуснаха.

Огнища на заразата са нощните заведения на брега на морето, сватбени тържества и фериботите, заради струпването на пътници. Очаква се утре премиерът Кириакос Мицотакис да вземе решение за поставяне под карантина на райони с висок ръст на броя на заразените.


Прочетете още:

Макрон, Тръмп и още лидери обсъждат международна помощ за Ливан на онлайн конференция

134 нови случая на Covid-19 в България

Контраразузнаването на САЩ: Китай, Русия и Иран опитват да се намесят в изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024