Снимка: © Getty Images

Китай, Русия и Иран са сред страните, които целят да повлияят на тазгодишните президентски избори в САЩ – това заяви директорът на американското контраразузнаване.

Уилям Еванина, завеждащ Националния център за контраразузнаване и сигурност, публикува изявление в социалните мрежи, подкрепено от доклад, в който твърди, че външни сили използват „скрити и явни методи за влияние“, за да се намесят във вота. По думите му – Пекин не желае нов мандат на Доналд Тръмп, докато Москва иска да „нарани“ демократа Джо Байдън.

Членове на американското разузнаване обвиняват Русия и за намеса в президентските избори през 2016. Твърдят, че Москва е искала да подкрепи кампанията на Тръмп, включително чрез прийоми за разпространение на дезинформация онлайн – нещо, което Русия отрича.

Докладът на контраразузнаването бе публикуван в петък, а след това държавният глава на САЩ бе попитан как ще се действа по него. Отговорът му беше, че неговата администрация ще се запознае с документите „отблизо“.

Докладът се появява в контекста на притесненията на Тръмп относно опасността от гласуването по пощата. Рeпубликанецът дори бе призовал вотът да се отложи, за да се избегнат „най-неточните и подправени избори в историята“. Демократите останаха недоволни, че правителствените агенции не предоставят информация на обществото относно евентуална външна намеса в тазгодишните избори, противопоставящи настоящия държавен глава и Джо Байдън.

Уилям Еванина съобщи, че няколко държави се опитват да повлияят на избора на американците, да променят политиките на САЩ, да „увеличат раздора“ в страната и да „подкопаят доверието на американците в демократичните процеси“. Шефът на контраразузнаването все пак добави, че ще бъде „трудно за нашите противници да се намесят в резултатите или да манипулират вота в по-широк мащаб“.

По думите на Еванина – много страни „имат предпочитания кой да спечели изборите“. Правителствените агенции обаче са най-притеснени за Китай, Русия и Иран.

Пекин „предпочита президентът Тръмп, когото вижда като непредвидим, да не спечели втори мандат“, гласи докладът. Казва се още, че Китай „разширява мащаба на своите усилия с цел влияние“, докато вотът наближава.

Русия иска да „наклевети“ Байдън и други членове на така възприемания „антируски състав“, казва Еванина. Според него - и други актьори на международната сцена, свързани с Москва, „също търсят начин да подкрепят кандидатурата на президента Тръмп в социалните мрежи или по руската телевизия“.

Що се отнася до Иран – в докладът е посочено, че азиатската страна се опитва да „подкопае американските демократични институции“ и „да раздели държавата“. Според Еванина това се случва чрез разпространяване на дезинформация и „анти-американско“ съдържание в Интернет. В документа на контраразузнаването пише, че действията на Техеран са водени от вярването, че евентуален втори мандат на Тръмп „ще доведе до продължаване на натиска от страна на САЩ срещу Иран, насочен към подбуждане за промяна на режима“ в страната, чийто върховен водач е Али Хосейни Хаменеи.

На пресконференцията в петък американският президент каза, че Русия „може“ да се намеси в тазгодишните избори, но отхвърли идеята държавата да положи усилия да му осигури спечелване на втори мандат. „Мисля, че последният човек, когото Русия иска да види като президент, е Доналд Тръмп“, каза държавният глава и добави, че „никой не е бил толкова суров към Русия“, както той.

Тръмп каза още, че Китай би „искал“ той да загуби изборите и намекна, че „те ще поемат контрол над страната ни“, ако Байдън спечели вота.

В отговор на критиките на демократите, Уилям Еванина каза, че неговата агенция е предоставяла класифицирана информация, ако има заплахи за изборите, и ще продължи да го прави. Определи доклада като „безпрецедентен“ за разузнавателните служби.

Няколко правителствени агенции и разузнавателни служби в САЩ установиха, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. Бившият директор на ФБР Робърт Мюлер, който бе назначен за специален съветник, разследващ вота, не заключи, че Тръмп е „заговорничил“ с Москва, но каза, че президентът не трябва да е реабилитиран след публикуването на доклада.

След документа на Мюлер последваха арести на хора от кампанията на Тръмп – на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и на дългогодишния съюзник на президента Роджър Стоун. Обвиненията спрямо първия, че е контактувал с руското правителство, бяха свалени през юли, но следва дело в Апелативния съд по-късно този месец. Що се отнася до Стоун, Тръмп го пощади и замени присъдата му, която включваше затвор.


Прочетете още:

САЩ наложи санкции на Кари Лам и още 10 политици от Хонконг

Тръмп забранява TikTok и WeChat, ако китайските им собственици не ги продадат

Музиката като футболни плейофи: САЩ създава еквивалент на "Евровизия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов