САЩ наложи санкции на Кари Лам и още 10 политици от Хонконг Снимка: © Getty Images

САЩ официално наложи санкции на управляващата Хонконг Кари Лам и на още 10 политици от автономния регион. Причината, според документа, издаден от американското Министерство на финансите, е „подриване на автономията на Хонконг и ограничаването на свободата на изразяване на гражданите“.

Санкциите представляват замразяване на имущество и активи на 11-те лица на територията на САЩ, дори ако те притежават не цялата, а над 50% от собствеността. Те ще бъдат блокирани и трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранните активи.

Наложените ограничения идват заради спорния Закон за националната сигурност, който Китай въведе в региона, за да затегне още повече контрола над него и да ограничи гражданските свободи след мащабните протести през 2019 г. Заповедта предизвика остри реакции от страна на хонконгските власти, които обмислят реципрочни мерки.

Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг

Новият закон, наложен от Китай, според критиците, подрива статута на бившата британска колония – „една държава, две системи“. Той забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност" и вече е прилаган от властите, които задържаха стотици граждани.

Управляващата Хонконг Кари Лам защити прилагането на закона. Тя го обяви за „ключова стъпка за приключването на хаоса и насилието, които се появиха през последните няколко месеца“. „Това е закон, който бе въведен, за да предпази Хонконг“, каза тя миналия месец. „Той е законен, разумен и конституционен“.

Министерството на финансите на САЩ обаче я обвини, че е „пряко отговорна за прилагането на политиките на Пекин като потискане на свободата и демократичните процеси“. От ведомството допълват, че още през 2019 Лам е искала обновяване на закона за екстрадицията, който да позволи арестувани в Хонконг да бъдат съдени в Китай. Това доведе до серия масови демонстрации на опозицията.

Секретарят за търговия и икономическо развитие на автономния регион Едуард Яу каза в събота, че санкциите са „неразумни и варварски“. Според него няма причина за намесата на външни сили в политиката на Хонконг и този ход на Вашингтон само ще „нарани“ американските интереси в азиатската страна.

Говорител на правителството в Хонконг обяви, че Кари Лам и останалите санкционирани политици няма да бъдат „сплашени“, предаде CNN.

Завеждащият офиса за връзка с Китай Луо Хуининг, който също попада в списъка със санкциите, се присмя на заповедта на Вашингтон. Той предложи на американския президент Доналд Тръмп 100 долара, за да замрази имуществото му на територията на САЩ.

„Това, че съм поставен в списъка с наказаните от САЩ, просто означава, че съм направил това, което трябва, за хонконгската нация“, каза Хуининг, цитиран от The Guardian. „Не е ли напразна подобна „санкция“, след като нямам активи в чужбина? Разбира се, мога да изпратя също 100 долара на г-н Тръмп за замразяването им“.

„Ако САЩ вярва, че така наречените санкции ще принудят Китай да се замисли за компромис, тогава си правят погрешни сметки“, пише в отделно изявление на офиса на Хуининг.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза, че Вашингтон подкрепя „хората на Хонконг“ и страната ще използва „всички наши инструменти и власти, за да се прицели към тези, подриващи автономията им“.

Това е необичаен ход от страна на САЩ – да санкционира директно лидер на чуждестранна държава. Кари Лам се присъединява към списък, в който са президентът на Венецуела Николас Мадуро и лидерът на Иран – Аятолах Али Хаменей.

Властите в Хонконг съобщиха, че новият закон няма да промени гражданските свободи, но вече бяха арестувани дисиденти, Китай определи за незаконни първичните избори на демократите в автономния регион, тийнейджъри бяха задържани заради публикации в социалните мрежи, критикуващи властта, а популярни слогани на демократичните протести бяха забранени.


Прочетете още:

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести

Китай определи за "незаконни" първичните избори на демократите в Хонконг

Забранен химн и офис за национална сигурност в хотел: Новата реалност в Хонконг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024