Американският президент Доналд Тръмп издаде заповеди, насочени срещу най-големите китайски приложения – TikTok и WeChat. Те предвиждат фирмите и гражданите в САЩ да спрат всякакви бизнес връзки и трансакции с тях след 45 дни, ако китайските им собственици не ги продадат.

Решението на Тръмп идва в момент, в който Microsoft преговаря за придобиването на TikTok, но ще има прекалено малко време да сключи сделка – до 15 септември, предава CNN.

Не можем да вярваме на TikTok, ако не вярваме на Китай: Защо американците се страхуват

Платформата за видео споделяне е собственост на китайската компания ByteDance, а WeChat – на телекомуникационната компания Tencent. Вашингтон препоръча всички китайски фирми на американската фондова борса да не се листват, ако не предоставят на регулаторите достъп до отчетите си.

И в двете заповеди Тръмп казва, че „трябва да се предприемат допълнителни стъпки относно националната сигурност“. „Разпространението на мобилни приложения, разработени и притежавани от китайски компании, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ“.

Републиканецът нарича и двете приложения „заплаха“, като в същото време предупреждава, че всякакви неустановени трансакции с китайските собственици ще бъдат „забранени“. В заповедта пише, че данните на потребителите в TikTok могат да позволят на Китай да проследи американски правителствени служители и да събере лична информация, която да използва за изнудване, като в същото време изпълнява корпоративен шпионаж.

Тръмп съобщи, че Департаментът за вътрешна сигурност, Администрацията по транспортна сигурност и Въоръжените сили на САЩ вече са забранили използването на TikTok от страна на своите служители. Към момента ByteDance и Tencent не са коментирали ситуацията.

TikTok вече има около 80 милиона активни потребители в САЩ на месечна база. Приложението е едно от най-популярните, особено сред хората на под 20-годишна възраст. Те го използват, за да споделят кратки видеа, включващи „лип-синк“, танци, комедийни скечове и друг. По презумпция – всички акаунти са публични, макар потребителите да могат да блокират достъпа до съдържание за определени профили.

Тръмп отбелязва, че Индия вече е блокирала TikTok, а в същото време Австралия обмисля подобен ход.

Любопитното е, че Facebook е на път да представи алтернатива на популярната социална мрежа. Тя се нарича Reels и представлява нова опция в Instagram – компанията, която е собственост на Facebook. Чрез нея потребителите ще могат да правят кратки видеа, да добавят към тях музика и филтри, както и други ефекти, и да ги споделят – също като в TikTok.

Компанията на Марк Зукърбърг тества Reels в Бразилия в продължение на месеци и сега ще представи новата опция в САЩ и Индия, предава NPR. Всичко това се случва в контекста на разпитването на собствениците на големите технологични компании в САЩ от страна на Конгреса. Преди седмица там бе и Зукърбърг, а попитан дали копира своите конкуренти, той отвърна, че неговата фирма „адаптира в себе си опции, които са водещи за други компании“.

WeChat понякога е описвана като социална мрежа, но представлява много повече. Платформата предлага начини за осъществяване на парични трансакции, както и новини, наред с изпращането на съобщения и други социални дейности. Тя е определяна като един от основните инструменти на китайската комунистическа партия да пропагандира сред населението на азиатската страна.


Прочетете още:

Близнаците от TikTok, чиято шега едва не завърши с престрелка

Тийнейджърите в TikTok ли са виновни за ниската посещаемост на митинга на Тръмп?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос