Американският президент Доналд Тръмп издаде заповеди, насочени срещу най-големите китайски приложения – TikTok и WeChat. Те предвиждат фирмите и гражданите в САЩ да спрат всякакви бизнес връзки и трансакции с тях след 45 дни, ако китайските им собственици не ги продадат.

Решението на Тръмп идва в момент, в който Microsoft преговаря за придобиването на TikTok, но ще има прекалено малко време да сключи сделка – до 15 септември, предава CNN.

Не можем да вярваме на TikTok, ако не вярваме на Китай: Защо американците се страхуват

Платформата за видео споделяне е собственост на китайската компания ByteDance, а WeChat – на телекомуникационната компания Tencent. Вашингтон препоръча всички китайски фирми на американската фондова борса да не се листват, ако не предоставят на регулаторите достъп до отчетите си.

И в двете заповеди Тръмп казва, че „трябва да се предприемат допълнителни стъпки относно националната сигурност“. „Разпространението на мобилни приложения, разработени и притежавани от китайски компании, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ“.

Републиканецът нарича и двете приложения „заплаха“, като в същото време предупреждава, че всякакви неустановени трансакции с китайските собственици ще бъдат „забранени“. В заповедта пише, че данните на потребителите в TikTok могат да позволят на Китай да проследи американски правителствени служители и да събере лична информация, която да използва за изнудване, като в същото време изпълнява корпоративен шпионаж.

Тръмп съобщи, че Департаментът за вътрешна сигурност, Администрацията по транспортна сигурност и Въоръжените сили на САЩ вече са забранили използването на TikTok от страна на своите служители. Към момента ByteDance и Tencent не са коментирали ситуацията.

TikTok вече има около 80 милиона активни потребители в САЩ на месечна база. Приложението е едно от най-популярните, особено сред хората на под 20-годишна възраст. Те го използват, за да споделят кратки видеа, включващи „лип-синк“, танци, комедийни скечове и друг. По презумпция – всички акаунти са публични, макар потребителите да могат да блокират достъпа до съдържание за определени профили.

Тръмп отбелязва, че Индия вече е блокирала TikTok, а в същото време Австралия обмисля подобен ход.

Любопитното е, че Facebook е на път да представи алтернатива на популярната социална мрежа. Тя се нарича Reels и представлява нова опция в Instagram – компанията, която е собственост на Facebook. Чрез нея потребителите ще могат да правят кратки видеа, да добавят към тях музика и филтри, както и други ефекти, и да ги споделят – също като в TikTok.

Компанията на Марк Зукърбърг тества Reels в Бразилия в продължение на месеци и сега ще представи новата опция в САЩ и Индия, предава NPR. Всичко това се случва в контекста на разпитването на собствениците на големите технологични компании в САЩ от страна на Конгреса. Преди седмица там бе и Зукърбърг, а попитан дали копира своите конкуренти, той отвърна, че неговата фирма „адаптира в себе си опции, които са водещи за други компании“.

WeChat понякога е описвана като социална мрежа, но представлява много повече. Платформата предлага начини за осъществяване на парични трансакции, както и новини, наред с изпращането на съобщения и други социални дейности. Тя е определяна като един от основните инструменти на китайската комунистическа партия да пропагандира сред населението на азиатската страна.


Прочетете още:

Близнаците от TikTok, чиято шега едва не завърши с престрелка

Тийнейджърите в TikTok ли са виновни за ниската посещаемост на митинга на Тръмп?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"