Въпрос за трилион долара: Конгресът срещу Apple, Google, Facebook и Amazon Снимка: © Getty Images

Джеф Безос, Марк Зукърбърг, Тим Кук и Сундар Пичай - четирима от най-богатите и влиятелни мъже в света - бяха призовани да свидетелстват пред американския Конгрес, за да защитят компаниите си от обвиненията в злоупотреба с господстващо положение на технологичния пазар.

Главните изпълнителни директори на Amazon, Facebook, Apple и Google отговаряха на въпроси на конгресмени чрез видеоконферентна връзка заради риска от Covid-19 - за разлика от по-ранните събирания в Конгреса, които се случваха на терена на законодателите.

Четирите най-големи технологични компании в САЩ са заплашени от по-строги регулации и нови проверки за нарушения на антимонополното право. Мениджърите обаче твърдят, че мащабът на бизнеса им не е пречка, а предимство за икономиката, както и че допринасят за развитието на иновациите в глобален план.

Председателят на антитръстовата комисия в Камарата на представителите Дейвид Сисилини (Демократическа партия) посочи, че всяка от 4-те компании има несъразмерна доминация - Amazon в онлайн-търговията, Apple в продажбите на телефони и мобилни приложения, Facebook в социалните мрежи, а Google в търсенето и онлайн-рекламите.

Всяка от тези зависимости на пазара се задълбочава все повече, дори след коронавирусната пандемия.

"Докато американските семейства прехвърлят все по-голяма част от работата, пазаруването и комуникацията си онлайн, гигантите правят печалба. Междувременно малките бизнеси - семейните магазини по търговските улици на градовете на САЩ - се сблъскват с икономическа криза, каквато не е виждана в близкото минало", каза той в анонса си.

Критиките му към компаниите бяха за три сериозни нарушения - запушване на ключови канали за дистрибуция на стоки и услуги; контрол върху дигиталната инфраструктура, която им дава възможност да следят чужди компании; злоупотреба с контрола над съществуващите технологии с цел разширяване на властовата позиция.

Google получи обвинения в това, че краде съдържание от по-малки компании със сходна дейност, за да задържи потребителите си и да потисне конкуренцията. Джеф Безос от Amazon трябваше да отговаря за системния натиск върху по-малки търговци от страна на платформата, която изисква все повече отчисления от приходите им и променя алгоритмите си по такъв начин, че може да занули продажбите на дадена компания за една нощ.

Марк Зукърбърг беше разпитван по повод практиката на Facebook да изкупува конкурентни и перспективни компании в сферата на социалните медии (Instagram, WhatsApp). Когато FB не успее да ги придобие (както стана със Snapchat), обикновено вгражда чуждите оригинални решения в собствената си платформа, с което унищожава предимството им. Apple има свои собствени проблеми с обвинения във финансов натиск спрямо създателите на мобилни приложения с достъп до AppStore.

Републиканците в комисията, от своя страна, решиха да обвинят технологичните гиганти в това, че умишлено заглушават консервативните гласове заради политическите си предубеждения.

Всеки от четиримата мениджъри отхвърли критиките на конгресмените - общият мотив на защитата им беше, че продуктите и услугите им помагат на малки компании да достигнат до клиенти, каквито иначе нямаше да могат да открият.

Три от технологичните гиганти - Apple, Amazon и Google - имат пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

Въпреки това техните ръководители продължават да смятат, че компаниите им са уязвими на конкуренцията от нововъзникващи бизнеси.

Тим Кук оприличи битката за дял от пазара на продажба на смартфони като "уличен бой".

"Обичам гаражните предприемачи. Самият аз започнах като такъв", каза Джеф Безос в изявлението си. "Но както светът има нужда от малки компании, така има нужда и от големи. Има неща, които малките компании просто не могат да направят".

Изслушването се случи часове след поредното наказание от Twitter срещу президента на САЩ Доналд Тръмп заради публикуването на фалшиви новини.

Тръмп обяви, че ще следи много внимателно показанията на Безос, Зукърбърг, Кук и Пичай, като обяви, че "няма съмнение, че поведението на големите технологични компании е лошо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024